onsdag 25 november 2009

Bokjury!

Nu är det dags att dra igång bokjuryn på biblioteken runt om i landet. Bokjuryn är en tävling där alla barn mellan 0 - 19 år röstar fram sina favoritböcker bland alla som kom ut under året. Läs gärna mer här.

Här i Vårby kommer jag och min kollega E i dagarna gå ut till alla klass 5 och lämna spännande boklådor fullproppade med böcker som barnen själva tyckt verkat intressanta att läsa. Böckerna har jag och E delat in i olika kategorier där en kallas "livet". Det är böcker om det vardagliga livet, vänner, föräldrar, skola, killar. Det är böcker som är roliga, sorgliga och spännande.

I livet-höget hamnade bl.a. de här böckerna:

Alva blir storasyster av Pernilla Gesén. Böckerna om Alva är populära på biblioteket och jag vet att många kommer bli glada över att få öppna nyaste boken.

I boken genomgår Alva nästan de flesta känslostadier: hon blir glad över nya examensklänningen, svartsjuk på nyfödda lillebror, ledsen när kompisens kanin springer bort, orolig över mammas nya kompis som ska följa med till landet och arg på Alf, Alvas hund.

Jag förstår att många tycker om Alva-böckerna, de är underhållande och läsvänliga. Däremot måste jag säga att jag inte sympatiserar direkt med Alva... snarare med Alf.Ännu mer hundar! Leslie Margolis bok Killar och hundar är en av alla "flytta till nytt hus, börja ny skola, mamma har en jobbig pojkvän, kommer jag få några vänner"-bok.

För att huvudpersonen Annabelle ska tycka att alla förändringar är bra "mutas" hon av mamman och pojkvännen genom att få en hund. Hon får även en bok om hur man uppfostrar hundar och märker ganska snart att många av dem reglerna kan man tillämpa på alla stökiga killar i skolan. Det jag gillar med den här boken är att den handlar om en tjej som vågar säga ifrån! Annabelle står upp för sig själv och vägrar bli retad.


Över till ett mer ledsamt liv. Leila flickan som inte fanns av Britt Engdal är baserad på en sann historia. Det handlar om Theresa som växer upp i Irak. Hon är kristen och bästa vännen i skolan, Nalin är kurd. Det gillas inte av föräldarna så för att kunna leka uppfinner de en tredje flicka - Leila. Ska flickorna leka hemma hos Theresa klär Nalin ut sig till den kristna Leila och ska de leka hos Nalin klär Theresa ut sig till den kurdiska Leila.

Ett ständigt hot är kriget som alla tror ska komma. Och det gör det. Vilket för Theresas familj innebär en flykt till ett land långt borta - Sverige.Nu kommer en favorit! Joy och hockeykillarna av Helena Österlund är tredje boken om Joy och hennes härliga familj.

Här är det vinter, julkrubbepyssel i skolan, julkrubbejesus-stöld (vem undrar alla stjäl ett Jesusbarn?), det är kärleksdiktsskrivande till hockeykillarna som alla utom Joy är kära i. Men vem är egentligen Joy kär i? Och vem är hennes bästa kompis Otto kär i?

Tyvärr är det här sista boken om Joy. Synd för jag vill läsa mer!!


Ännu en tredje och sista bok, Finnes : Agnes, önskas : kille av Thomas Halling.

Agnes är kär i Adam. Men så frågar Felix chans och Agnes säger ja utan att tänka sig för. Förvecklingar som leder till osämja och ledsamhet. Bästa vännen Cilla har flyttat och verkar ha hittat en ny bästis. Hur ska det gå när Agnes kommer och ska hälsa på? Som tur är har Agnes hunden Wilma som tröst när allt känns besvärligt.

Thomas Halling är bra på att skriva om vardagsbekymmer och jag tycker han träffar i prick flera gånger. Det är inte alltid så lätt att vara en ung tjej.

/Sofia

6 kommentarer:

 1. Visst är Alva ganska osympatisk ibland, men jag gillar att hon får vara det. Det gör henne mänsklig tycker jag. Ofta i barnböcker är karaktärerna antingen dumma eller snälla. Alva visar att man kan ha lite av varje i sig.
  /Linn

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Joy! Jättesynd att det är sista boken...
  /Julia

  SvaraRadera
 3. L: det håller jag absolut med om! Så är det även i Hedvig-böckerna tycker jag. I just den här Alva-boken tyckte jag dock så synd om Alf...

  J: JA!! det är supersynd.

  /sofia

  SvaraRadera
 4. Jag har ju inte läst den sista Alva-boken ännu. Men nu blir jag ju nufiken på vad hon gör med stackars Alf.

  SvaraRadera
 5. läs den! Du får säga sen om det är jag som är extra blödig när det gäller hundar...

  /S

  SvaraRadera
 6. Alltså, jag är ju extremt blödig när det gäller djur som far illa själv, så jag kommer säkert att hålla med dig.

  SvaraRadera