onsdag 4 november 2009

Blod, svett och tårar - om konsten att göra film

Senada och Aykut


Den 20/8 hade filmen Livet efter studenten premiär i Vårby skolans matsal. Jag var där och såg filmen och blev nyfiken på arbetet bakom. Nu har jag träffat Senada och Aykut, två av filmgruppens ledare (tredje medlemmen, Viking, kunde tyvärr inte vara med under intervjun) och fick veta att för att göra film – då krävs det blod, svett och tårar.

Om filmgruppen…

På Huset i Huddinge hade en killgrupp för några år sedan ett projekt att göra film. Många tyckte att det verkade kul och ur det föddes idén med en filmgrupp öppen för alla. Senada har varit med i stort sett ända från början medan Aykut kom med som statist i förra filmen de gjorde.

Övriga ungdomar i gruppen kommer från hela Huddinge och det är något som eftersträvas då det är ett sätt att få bort fördomar om varandra och om de olika delarna i Huddinge.

Arbetet med en film…

När gruppen startar ett filmprojekt samlar man alla som är intresserade av att vara med på ett informationsmöte. En del som kommer tror att det bara är att börja filma och droppar av när de inser att det är ett massivt förarbete med manus och planering. Eller som Senada säger: det är mycket ”blod, svett och tårar” från start till färdig film. Kvar blir ungefär 10 – 15 stycken som träffas 2 – 3 gånger/ vecka.

Ungdomarna delas in i arbetsgrupper där de diskuterar fram vad filmen ska handla om och skriver manus. Filmgruppens ledning brukar ha några teman på lager ifall inte ungdomarna kan enas eller komma på något. Temat ”livet efter studenten” tyckte alla var bra, filmen handlar om att inte ge upp samt att följa sin dröm.

I Livet efter studenten finns även temat homosexualitet med. Huvudpersonen Omar blir kompis med en kille som visar sig vara homosexuell. Här vill filmgruppen visa på att homosexuella är som vilka andra människor som helst.

Alla filmer gruppen arbetat med har haft ett tema, tidigare har det varit t.ex. kulturkrockar. De vill ta upp ämnen som de tycker är aktuella och angelägna.

Vid filminspelningen följer gruppen oftast inte manus till punkt och pricka. Senada och Aykut menar att vid inspelningen av ”Livet efter studenten” blev ungefär 90 % improviserat på plats.
Filmen tog ca 1 år att göra från första träffen till premiären. Det praktiska filmandet tog 2 – 3 månader och ungefär 2 månader lades ner på redigering.

Roligast under arbetet med ”Livet efter studenten”…

Här är Aykut och Senada eniga: absolut roligast är att träffa nya människor!

En annan sak de tyckte var kul att se var hur en del som i början verkade oseriösa utvecklades och klarade arbetet jättebra.

Att börja leda en ny filmgrupp tycker Aykut och Senada är lite som att börja i en ny klass, man ska lära sig hur alla fungerar för att kunna leda dem. Bland det svåraste är att få deltagarna att koncentrera sig och fokusera på arbetet. Sen lär man sig tåla stress väldigt bra.

Reaktioner på ”Livet efter studenten”…

Många tycker filmen är bra men Aykut och Senada tror att det till viss del kan bero på att de som sett filmen känner igen miljön samt skådespelarna. Båda två är stolta över filmen. Den har nu visats två gånger i Vårby och kommer eventuellt också att visas på Huset.

När de själva ser filmen tycker de att det roligaste är att tänka på hur scenerna kom till. De skrattar snarare åt sådant de förknippar med inspelningen än själva skämtet i filmen.

Framtiden, skulle ni vilja arbeta med film…

Aykut går idag programmet Media, film och Tv på gymnasiet. Han skulle kunna tänka sig att arbeta som t.ex. producent. Dock planerar han ett sabbatsår efter gymnasiet för att arbeta och fundera på vad han vill göra. Senada tog studenten i våras från programmet Samhälle, Tv och film. Hon skulle också kunna tänka sig att arbeta som producent eller kanske regissör. Det är kul att bestämma!

Vad gillar ni för slags filmer…

Både Aykut och Senada gillar i stort sett alla filmer. Aykut är dock särskilt intresserad av gripande, verkliga filmer samt gillar komedier av ”Jim Carey”-typen med absurda skämt. Senada tycker om allt från klassiker till nya filmer. Hon tycker mycket om animerade filmer skapade av Disney eller Pixar.

Filmtips från Aykut och Senada…

Jag bad att få var sitt filmtips från Aykut och Senada men det blev några fler:
Aykut: Min vänstra fot, Once were warriors och Blood and bone.
Senada: Upp och Orphan.

Två filmer de inte tycker att man behöver se är Jarhead och G.I. Joe….

Tack Aykut och Senada för att ni ville vara med i en intervju!


/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar