torsdag 12 november 2009

Kobenta kaniner och gulliga monster
De smått vindögda och kobenta kaninerna Prick och Fläck är tillbaka i en ny fin bilderbok. Kaninerna ska skala potatis till kvällens middag, men kommer på att det går att göra andra roligare saker med potatisar än att äta dem. Trycka en egen tidning till exempel. Prick och Fläck börjar tillverka potatisstämplar. Det blir mönster och bokstäver i glada färger. När de ska laga middag finns nästan ingen potatis kvar. Förutom att man får lära sig hur man gör potatistryck, är bilderna den största behållningen i den här boken. De två kaninerna är så fulsöta att man blir alldeles varm i hjärtat. Författaren till Prick och Fläck-böckerna, Lotta Geffenblad, fick förresten Elsa Beskow-plaketten2009 som delas ut årligen av Svensk biblioteksförening.
Monsterbesök är den femte boken om lilla och Stora Monster. Lilla monster leker med Luddmonstret och Stora Monster får inte vara med.
Stora Monster måste göra allt ensam, fiska, äta matsäck och spela boll. Det är inte alls kul och hela tiden undrar han vad lilla monster gör. Till slut hamrar han länge på lilla monsters dörr och släpps in på nåder. Lilla monster och Luddmonstret tycker att han STÖR.
Hjärtknipande om små barns konflikter, men med ett lyckligt slut!
/Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar