torsdag 16 september 2010

Nyckelbarnen

Nyckelbarnen är en bok om att känna sig sviken av de vuxna; sina föräldrar, sin lärare, rektorn och till och med kuratorn på skolan.

Siri bor med sina föräldrar i en lägenhet. Hon tycker att livet är helt okej, hon har klasskamrater att umgås med under skoltid och efter skolan går hon till fritidsklubben. Men när fritidsklubben stänger ner blir Siri plötsligt ensam på eftermiddagarna. Hon har inga kompisar utanför skolan och hennes föräldrar både arbetar och är ute på jobbresor mest hela tiden. Siri tycker inte alls om att vara hemma själv. Hon tycker inte om mörkret eller hur det låter i väggarna när det är sådär tyst. Hon driver hellre runt på stan och låter tiden gå.

Efter en tid märker hon att det är fler som är ensamma efter skolan och hon börjar umgås med Leo och Linn som bor i samma hus. Det hittar på allt möjligt och blir riktigt bra kompisar. Men i skolan är allt inte lika bra. Fröken är taskig mot de som har det svårt och favoriserar de duktiga eleverna. Det tycker inte Siri och hennes kompisar är okej, speciellt inte då det är Leo som är speciellt utsatt. Då Leo till och med blir beskylld för sådant han inte gjort går Siri och Linn till rektorn, men inte heller hon lyssnar på dem.

Siri, Leo och Linn bestämmer sig, tillsammans med Nizar i klassen, att hämnas på rektorn. Nizar har fått tag på rektorns nycklar, och det är bara början på deras hämndaktion.

Det är mycket som händer i boken, detta är bara ett av spåren, men jag läste ut boken i ett nafs! Den är riktigt läsvärd och tar upp många viktiga saker.

Sara Kadefors har tidigare skrivit Sandor slash Ida.

/Julia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar