onsdag 19 maj 2010

Ny ungdomsbok av Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggrens nya ungdomsbok heter "VM-sommar: en spänningsroman om fotboll och vänskap".


Berättelsen utspelar sig i dåtid. Den numera vuxna fotbollsstjärnan Magnus ser tillbaka på sitt liv, framförallt på det som hände sommaren 1974. En sommar som Magnus hade planerat att ägna helt åt fotbolls-VM, men som kom att handla om någonting helt annat.

Magnus och hans mamma är nyinflyttade i Sundsvall. Förutom de ytliga bekantarna i fotbollslaget har han svårt att hitta några kompisar. Av någon anledning vill ändå två av skolans tuffaste killar att han ska hjälpa dom med att arrangera en skolfest. När festen är över märker killarna att dom har tjänat in mer pengar än vad dom trodde, pengar som egentligen är skolans. Killarna väljer att behålla pengarna själva och hålla tyst om vinsten.

När pengarna är använda avslöjar skolans rektor det hela. Magnus och hans kompisar måste nu komma på ett sätt att skaffa fram nya pengar. Av en händelse hittar de ökända Ås-rånarnas byte, vilket bara löser problemet tillfälligt...

Parallellt med fotbollen och spänningshistorien utspelar sig även en komplicerad kärlekshistoria. Författaren har här försökt få in väldigt många teman i samma bok. I mitt tycke har han lyckats. Jag gillade verkligen den här boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar