torsdag 15 april 2010

Pojken Ulfs äventyr

Ulf Starks serie om pojken Ulf tycker jag är riktigt rolig. Tiden är 1950-tal och det märks tydligt (i alla fall för oss vuxna!) då Ulf i den senaste boken Pusspojken bland annat går till handelsboden för att handla mjöl och lingonsylt, eller då Ulf och brorsan tränar för att vara med i årets säcklöpningstävling. Även i språket kan man skymta 50-talet, och det gör det väldigt charmigt tycker jag. Markus Majaluoma har illustrerat böckerna (som nu är fyra stycken) och bilderna funkar verkligen.

I Pusspojken märker Ulf att alla pussas, alla utom han. Han storebrorsa har pussats tio gånger! Ulf bestämmer sig för att han måste pussas han med. Han funderar på om han ska försöka pussa Katarina. Hon är universums sötaste tjej, med ljust hår, smilgropar och gröna glittrande ögon. Men sen kommer han på en väldigt smart grej; man kanske inte ska pussa någon man tycker om första gången, i fall det nu blir en dålig puss. Nej, bättre att pussa någon man inte bryr sig om speciellt mycket. Ulf tänker att Röda armén vore perfekt! Hon heter egentligen Berit, men hon kallas Röda armén eftersom hon är rödhårig och har fräknar. Och för att hon slår ner alla som retas. Men vill hon pussa Ulf?


/Julia

1 kommentar:

  1. Pusspojken verkar himla bra tycker jag! Har bara läst den första i serien, Mirakelpojken, men är sugen på att läsa de andra delarna också!

    SvaraRadera