onsdag 28 april 2010

En av mina bästa böcker - Agnes Cecilia en sällsam historia

Nästa vecka ska jag på en kurs: Bokprat eller litteratursamtal. Det kommer att bli en föreläsning om konsten att berätta om böcker. Till kursdagen ska vi även förbereda ett läsminne som vi ska berätta om.

Nu sitter jag här för fullt och funderar på vilket läsminne jag ska ta med mig. Det finns så många!

Kanske kommer jag berätta om vilket fantastisk läsupplevelse Maria Gripes bok Agnes Cecilia - en sällsam historia var när jag läste den för första gången för ca 22 år sedan.

Agnes Cecilia - en sällsam historia är berättelsen om föräldralösa Nora som bor tillsammans med en ny familj. Hon känner sig ofta ensam och utanför.

I början av boken har Nora och familjen precis flyttat till en lägenhet och när de renoverar hittar de bland annat övertapetserade skåp fulla med saker: en trasig väckarklocka, ett gammalt fotografi, en liten parfymflaska...

Det här låter som en ganska alldaglig berättelse men det är det inte! Det hörs ju redan på titeln: en sällsam historia! En av de sällsamma saker som händer är att Nora börjar höra steg i lägenheten när hon är ensam hemma, steg som stannar precis på tröskeln till hennes rum men när hon tittar efter står där - ingen. En annan sällsam sak är att den trasiga väckarklockan helst plötsligt börjar fungera, men den tickar på baklänges!

Nutid och dåtid vävs samman i en spöklik och sorgsen historia om vänskap, att bli övergiven och om att förstå vem man är.

Jag trodde knappt mina ögon när jag läste boken för första gången, den grep verkligen tag i mig. Under alla år som gått sen dess läser jag Agnes Cecilia - en sällsam historia ungefär en gång per år. Den är lika bra fortfarande!

/Sofia

3 kommentarer:

  1. Det är helt klart en av de bästa böcker jag någonsin har läst! Den är verkligen helt magisk!

    SvaraRadera
  2. Kul att ni håller med! Vi kanske kan bilda en klubb : )

    /Sofia

    SvaraRadera