fredag 11 december 2009

Vårens böcker

Jag sitter och bläddrar i Svensk bokhandels katalog med alla böcker som ska komma under våren. Det är så klart mängder och det är svårt att välja bland allt gott. Men jag ska ändå plocka ut några exempel. John Ajvide Lindqvist kommer med en ny skräckroman som heter Lilla stjärna. Lindqvist är fenomenal på att göra skräck av det vardagliga. Så även i denna bok. Förlaget varnar både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen.


Susanna Alakoski följer upp sin fina Augustvinnande roman Svinalängorna med Håpas du trifs bra i fengelset. Den nya boken skildrar även den en familj med alkoholproblem och hur detta präglar barnens liv som vuxna.


Serietecknaren och journalisten Sofia Olsson vars serier har synts i bland annat Dagens nyheter, Arbetaren och Galago, släpper ett seriealbum med titeln Hetero i Hägersten. "En närgången, humoristisk och sorglig granskning av den heterosexuella tvåsamheten."


Till min stora glädje släpps en uppdaterad version av reseguiden Berlin stadsdel för stadsdel. Den första upplagan som kom 2005 var helt oumbärlig när jag gjorde min första resa till Berlin för två år sedan. Perspektivet är ungt och fokus ligger på uteliv, mat och shopping. Men även en hel del tips på kulturupplevelser finns så klart med.


För barn och ungdom kommer det också mycket att se fram emot. Här på Hedvig har vi skrivit tidigare om bilderboken Till vildingarnas land som blivit film. Dave Eggers har skrivit manus till filmen och hans tolkning av den klassiska barnboken av Marice Sendak kommer nu också i romanform och har fått namnet Vildingarna.


Neil Gaimans nya ungdomsbok heter Kyrkogårdsboken och verkar inspirerad av Rudyard Kiplings klassiker Djungelboken. Men i den här boken tas den föräldralösa pojken inte om hand av en välvillig björn, utan av spöken.

Illustratören Pernilla Stalfelt gjort flera böcker som tar upp stora och små frågor för barn. Hårboken, Våldboken, Bajsboken, Dödenboken med flera (jag behöver nog inte nämna att Bajsboken är väldigt populär). Alla med enormt roliga illustrationer Nu kommer nästa: Livetboken
Några godbitar att se fram emot alltså.


/Linn

2 kommentarer:

  1. Hurra för en ny Stalfelt-bok! Hurra också för Sofia Olssons bok! Både Pernilla och Sofia är så bra tycker jag.

    SvaraRadera
  2. hurra för ny Berlin!

    SvaraRadera