onsdag 23 september 2009

Balkongflicka

En balkongflicka är en flicka som fallit från en balkong. Under de senaste åren har "fenomenet" uppmärksammats mer och mer i t.ex. media. Osäkert är om flickorna verkligen fallit, hoppat själva eller blivit knuffade.

I Christina Wahldéns nya bok Fallen flicka blir huvudpersonen Rona en balkongflicka. Det får vi läsa redan i prologen. Resten av boken är en bitvis ledsam och hemsk berättelse om hur utnyttjad Rona blir i sin familj, hur främst fadern och äldsta brodern tvingar henne att vara en duktig och hedersam flicka som inte får vara ute själv, komma direkt hem efter skolan, ta hand om sina småsyskon...

Rona själv, hon drömmer om att utbilda sig till läkare. Hon fnissar tillsammans med bästisen Halima, blir glad över snälla granntanten som bjuder på fika och hoppas på en friare framtid.

Det är en hemsk handling i boken. Men den är väldigt bra och väldigt gripande.

På förlagets hemsida skriver Christina Wahldén att hon ofta får frågan varför hon skriver om hemska saker. Hennes svar är att verkligheten alltid är värre.

Är det så? I sådana fall är Christinas bok (och även övriga böcker) otroligt viktiga och borde läsas av både unga och vuxna.


/Sofia

2 kommentarer:

  1. läste igår klart "fallen flicka". Boken är faktiskt super bra :) Men samtidigt hemsk med tanke på att sådant här händer i verkligheten :( .Det lönar sig att läsa boken tycker ivarjefall jag! ....

    SvaraRadera
  2. visst är den bra och samtidigt väldigt hemsk! Men en viktig bok som jag absolut håller med om att många borde läsa!

    /Sofia

    SvaraRadera