tisdag 16 juni 2009

Grafiska romaner

För några år sedan kom Bo R Holmbergs bok Eddie Bolander & jag. Det är en grafisk roman = inte så mycket text och bilder på varje uppslag. Boken fick en hel del uppmärksamhet och vann även Augustpriset. Bilderna är skapade av Katarina Strömgård.

Jaget är Steve. En ung kille som växt upp med en ensamstående mamma. Pappan försvann till USA när Steve var liten. Boken handlar mycket om de tankar och känslor Steve får när pappan söker kontakt med honom och vill träffas.


I Holmbergs nya bok Hon heter Beatrice får vi också träffa på en ung man som är lite vilsen i samhället. Jaget har här fått en andra chans och börjat på folkhögskola för att läsa upp sina betyg. I början går det bra. Han skärper sig och är motiverad. Men så inträffar vändningen. Skolans teaterelever spelar upp en pjäs och "jaget" blir handlöst förälskad i en av skådespelarna. Hon heter Beatrice.

Berättelsen som följer är en berättelse om stark förälskelse som övergår i mani att bli sedd som övergår i kaos...

Jag tyckte mycket om Eddie Bolander & jag och minst lika mycket tycker jag om Hon heter Beatrice. Särskilt slutet som var något överraskande men på vilket sätt får ni ta reda på själva./Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar