måndag 31 augusti 2009

True Blood

Vampyrtrenden håller i sig. Nu har SVT hakat på och börjat sända serien True Blood. Allan Ball som även ligger bakom Six Feet Under har skapat serien utifrån Charlaine Harris böcker (finns att låna på Vårby bibliotek).

Handlingen utspelar sig i ett amerikanskt samhälle där vampyrer och människor lever sida vid sida. Vampyrernas törst efter mänskligt blod är nämligen stillat av ett konsgjort alternativ som kallas "Tru Blood".

Huvudpersoner är servitrisen Sookie Stackhouse och vampyren Bill Compton. En inte helt problemfri kärlek uppstår mellan dessa!

Du kan titta på första avsnittet av serien på SVT PLAY genom att klicka här.

/Mattias J

torsdag 27 augusti 2009

Popaganda

Markus Krunegård, MGMT, Camera Obscura, Anna Ternheim, Deportees, Parken, El Perro Del Mar, Jenny Wilson.

Alla de kan du se och höra på festivalen Popaganda som går av stapeln på Eriksdalsbadet 28 -29/8.

Kanske hittar du en ny favorit? Kom sen till biblioteket och låna skivan. Har vi inte favoriten på skiva - lämna ett inköpsförslag!


Markus Krunegård med band tackar för sig efter konserten på Cirkus i januari.

/Sofia

onsdag 26 augusti 2009

1000 meter konst!

Drömmer du om att få ett konstverk utställt? Då har du chansen nu: anmäl dig senast på fredag den 28/8 till utställningen 1000 meter konst.

Det är tolfte året i rad som utställningen ordnas mellan Huddinge centrum och Fullersta Bio Konsthall. Sträckan mellan centrum och konsthallen är 1000 m tur och retur - därav namnet. Utställningen går sedan av stapeln den 26/9.

För mer info läs på Huddinge kommuns hemsida.

/Sofia

tisdag 25 augusti 2009

Listor, listor överallt listor

Ibland (läs: nästan alltid) svämmar mitt skrivbord över av listor. Det är listor på böcker jag ska kolla upp, saker som ska göras, personer att ringa... Tittar någon i min plånbok återfinns listor även där. Det är allt från matlistor till fixa-efter-jobbet-listor. Hemma brukar det också finnas diverse listor. Tillsammans med kompisar brukar jag lista t.ex. de fem bästa musiklåtarna eller vilka fem litterära personer vi vill träffa. Jag gillar listor.

En annan som gillar listor är Lennart. Lennart gör listor över precis allting: vad han ska äta, vilka kläder han ska ha på sig, vad han ska göra under dagen. Och han följer alltid sina listor till punkt och pricka.

En dag får Lennart en ny granne, Albert. Och jag säger bara en sak: Albert - han gör inga listor! Albert tycker om äventyr och drar med sig Lennart på ett hisnande sådant. Hur ska det gå utan en lista?

Boken Lennarts listor av Barbara Bottner kom för några år sedan men den är en av mina absoluta favoritböcker. Olof Landström har gjort de fina och roliga teckningarna. En bok med bilder av honom kan inte bli dålig!

/Sofia

torsdag 20 augusti 2009

Lina ritar fint!

I september kommer ett seriealbum jag sett fram emot länge. Det är Lina Neidestams Zelda som bl.a. finns i tidningen Nemi.


Zelda är en ung och arg feminist som har något att säga om det mesta i samhället. Lina träffar mitt i prick med sina iakttagelser och ritar inte bara fint utan helt enkelt superbra och snyggt!


I väntan på att Zelda ska komma till biblioteket kan jag varmt rekommendera att läsa Linas blogg: Lina kan rita fint. Den är just nu inriktad på Linas nästa projekt: Maran, andra delen Kolik förlags femisex-serie. Första delen heter Drift och är skapad av Liv Strömquist och Jan Bielecki. Den finns att låna på biblioteken.


/Sofia

onsdag 19 augusti 2009

Sjung om studentens lyckliga dar´ - eller?

Imorgon, torsdagen den 20/8 kl. 18.00, är det filmpremiär i Vårbyskolans matsal. Filmgruppen med ungdomar från Vårby och Huddinge presenterar:

"LIVET EFTER STUDENTEN" - en dramakomedi

Handlingen beskriver filmgruppen på följande sätt:

"Filmen handlar om Omar som just tagit studenten och flyttar hemifrån. Han får kämpa med pengar, jobb och en del annat på vägen mot sina drömmars mål. Mitt i alltihop blir han vittne till en gatumisshandel, - en kille i hans egen ålder blir offer för andras fördomar. Omar bestämmer sig för att rycka in, vilket leder till att de två blir goda vänner..."

Biljetterna kostar 20 kr och säljes på plats. Adress till Vårbyskolan är Vårby allé 26 - 30.

Välkomna!

/Sofia





Fumlig

Igår hade jag på tunnelbaneresan hem boken Fumlig av Jeffrey Brown som sällskap. Ett mycket bra sällskap skulle det visa sig.


Fumlig är en samling serier om det ömtåliga distansförhållandet mellan Jeffrey och Theresa. Det är korta ögonblicksbilder där vi får ta del av deras nyförälskelse, längtan efter varandra över ett oändligt långt avstånd, dispyter, oro inför framtiden och hur allting går i kras och avslutas.

Teckningarna är enkla utan massa onödiga detaljer vilket jag gillar.

En fin bok.

Vill du veta mer om Jeffrey kan du besöka hans hemsida samt hans blogg.

/Sofia

tisdag 18 augusti 2009

Vem är den lille vännen?

Nästan alla jag känner älskar Den hemliga historien av Donna Tartt från tidigt 1990-tal. Där är det college, dekadens, säregna människor och ett hemligt sällskap som hägrar. Jag tyckte själv den boken var okejbra.

För Donna Tartt tog det ca 10 år att komma med bok nr 2: Den lille vännen. Efter att ha tittat runt på internet verkar åsikterna om den här boken vara allt från pest till fantastiskt underbart bra.

Själv blir jag fascinerad av handlingen: tolvåriga Harriet har växt upp i skuggan av sin döda bror Robin. Robin hittades hängd i ett träd och om han mördades eller begick självmord har aldrig blivit klarlagt.

Harriets familj är något dysfunktionell: mamman begraver sig i sorg efter Robin och låter allt förfalla, systern Allison glider runt som en zombie och pappan flyttar till en annan stad för att ibland komma hem och härja runt. En trygg punkt i Harriets vardag är hemhjälpen Ida. Där återfinns även den starka mormodern och hennes mer eller mindre vimsiga systrar.

Att ens nämna Robins död är tabu. Harriet är nyfiken och börjar på egen hand nysta i den 12 år gamla händelsen.

En rad mer eller mindre udda figurer kantar Harriets väg mot vad hon tror är en lösning. Jag gillar alla levande person- och miljöbeskrivningarna. Jag gillar t.o.m. att läsa om de otäcka ormarna som finns i amerikanska södern, även om det var snudd på att jag fick hoppa över några rader eftersom ormarna kom krälandes ur boken.

/Sofia

måndag 17 augusti 2009

Böcker om boxning

Det är inte alltför ofta man stöter på ungdomsböcker som handlar om boxning.
Max Lundgrens serie som börjar med ”Benny, boxaren” är kanske det mest klassiska exemplet.

Nu finns det dock ett par nya fräscha böcker i ämnet!

Markus Zusak’s (författaren till Boktjuven) Knockout och uppföljaren Fighting Spirit handlar om de två boxande bröderna Cameron och Ruben. En berättelse om syskonskap, förälskelser och givetvis boxning berättas på ett väldigt bra sätt i ett högt tempo.


Även Mattias Danielsson har skrivit en bok med titeln Knockout. Tillskillnad från Zusaks böcker är det här ingen roman utan en liten och behändig faktabok. Här får läsaren lära sig boxningens regler, historia samt lära känna kända boxningsprofiler som Muhammad Ali och Åsa Sandell.

Böckerna finns att låna på flera olika bibliotek inom Huddinge. Titta i katalogen om böckerna finns inne just nu.

/Mattias J

fredag 14 augusti 2009

Fläskig show med extra allt

Igår såg jag genrepet inför nypremiären av De tre musketörerna på Stadsteatern. En rätt så oortodox uppsättning kan man nog säga. Men jisses vilken show! Musketörerna har i den här versionen blivit pudelrockare och river av den ena 80-talsrockarlåten efter den andra. Den lömske kardinal Richelieu är misstänkt lik Michael Jackson när han slänger av sig sin kardinalskappa och sjunger Bad. Kungen ser ut som Dame Edna gånger hundra och drottningen är finladssvensk punkare. Nämnde jag att det var lite naket också? Här kan du se bilder från showen.

Jag skulle rekomendera alla att gå och se föreställningen men den är tyvärr utsåld hela hösten, och efter det blir det inga fler. Men du kan ju alltid låna boken De tre musketörerna på biblioteket. Inte lika mycket rock och pudelfrisyrer, men ett hederligt gammalt äventyr kanske kan underhålla ändå.
/Linn

torsdag 13 augusti 2009

Sputnikälskling

För något år sedan läste jag Haruki Murakamis bok Kafka på stranden som jag tycker fantastiskt mycket om. Sen dess har hans böcker stått högt upp på min lista över böcker jag vill läsa.

Under semestern var det så dags. Återigen begav jag mig till Japan och Murakamis smått surrealistiska värld. Den här gången fick jag träffa Sumire, en lite udda person som på ett bröllop träffar och blir (hemligt) kär i Myu. Myu driver ett företag och anställer Sumire. Tillsammans beger de sig sedan av på en resa i Europa som slutligen för dem till en grekisk ö.

Allt gott så långt. Men en natt försvinner Sumire. Inte ett spår går att uppbringa. Myu kontaktar K som genast beger sig dit. K i sin tur är bokens berättare och god vän med Sumire.

Parallellt med historien om Sumire finns en märklig och obehaglig berättelse om Myus förflutna. Och frågan är om Sumires försvinnande har något med det att göra? Precis som i Kafka på stranden finns det en massa frågetecken men inga klara svar. Det gillar jag otroligt mycket, att själv få gå och fundera och tänka och klura.



Boken om Sumire, Myu och K heter Sputnikälskling.


Läs den!

/Sofia

onsdag 12 augusti 2009

Mannen i mörkret

Jag läser just nu Paul Austers senaste bok Man in the dark eller Mannen i mörkret, som den heter på svenska. Den handlar om 72-åriga August Brill som bor hemma hos sin dotter i Vermont efter en bilolycka. Livet har varit tungt för August den senaste tiden. Först dog hans fru, sedan blev hans barnbarns pojkvän brutalt mördad. Sömnlös ligger han i sin säng om nätterna, och för att slippa tänka på allt det hemska fantiserar han ihop en historia. Det är en histora om en paralell värld där terroristattackerna den 11 september 2001 aldrig skedde, där Amerika aldrig inledde krig med Irak utan istället började kriga med sig självt.

Allt jag vill säga är: jättebra! Och läs! Läs helst allt av Paul Auster!
/Linn

måndag 10 augusti 2009

En sällsam historia

Jag är verkligen ett stort fan av Maria Gripe. Agnes Cecilia - en sällsam historia är en av de många, helt fantastiska, böcker hon har skrivit som också har blivit film. Nu är det ingen ny film, den kom redan 1991, men vi har nyligen köpt den på DVD. Jag vill minnas att det var en väldigt bra filmatisering av boken med skådespelare som Stina Ekblad och Vanna Rosenberg.
Finns att hyra på Huvudbiblioteket!
/Linn

fredag 7 augusti 2009

Flera europeiska fotbollsligor drar igång till helgen. För den som vill ladda upp med en bra och annorlunda fotbollsbok finns sportjournalisten Erika Nivas den ”Den nya världsfotbollen” att låna på Huvudbibliotek.

Niva har rest runt i fotbollsvärlden för att hitta beröringspunkter mellan fotboll och politik. Utgångspunkten för boken är att fotbollsklimatet i en nation speglar nationens politik. När man läser Nivas bok får man dessutom exempel på hur sociala och etniska grupper använder fotbollsläktarna som ett vattenhål för att vädra sina åsikter eller ytterligare ett sätt att sprida sin propaganda.

En bok som både fascinerar och skrämmer.

/Mattias J

Dags för Vårbyspelet!



Nästan granne med huvudbiblioteket ligger Teater Sláva som just nu arbetar för fullt med sommarens upplaga av Vårbyspelet. Hedvig blev nyfiken och tog ett snack med Alex Genberg som är producent på Teater Sláva.

Hej Alex! Berätta lite om Teater Sláva
Teater Sláva är en fysisk, sång och musikbaserad teater som gör föreställningar, konserter och pedagogik fyllt med röst och rörelse för såväl barn som vuxna över hela världen.

Vad är Vårbyspelet för något?
Vårbyspelet är ett socialt flerkulturellt scenkonstprojekt, hand i hand med bred folklore. För femte året i rad gör Teater Sláva tillsammans med stora, små, amatörer, mittemellan och proffs ett månadslångt teaterspektakel i Vårby gård. Vi arbetar under perioden 21 juli-16 augusti. Hela evenemanget är kostnadsfritt för deltagarna. Alla, unga som gamla, är medaktörer. Tillsammans skapar vi en häftig utomhus och vandrande föreställning som kommer bli ca 1 timme. Årets tema är Trickstern, en filur som vill förändra saker och ting, en sorts lustig antihjälte. Figuren återfinns i flera traditioner och berättelser. Texter till projektet skrivs av Uje Brandelius. Brett folkligt och lustfyllt med flera kulturer i samverkan!

Det är som sagt femte året i rad som ni sätter upp Vårbyspelet. Hur började det? Det började och är fortfarande ett samarbete med Huge fastigheter, Huddinge kommun och Sláva. Det känns bra att det satsas med kultur i Vårby gård. Vårbyspelet syns och hörs under hela månaden där och den kreativa processen färgar förhoppningsvis av sig under längre tider. Vissa Vårbydeltagare har varit med alla fem år och för dem är detta en självklar del av sommaren. När kan man se föreställningen? Föreställningen har premiär i Vårby gård 13 augusti kl 19:00. Vid T-banan. Ytterligare föreställningar i Vårby 14 och 15 aug. Sedan flyttar vi allt till Rosendals trädgård på Djurgården för en avslutande föreställning den 16 aug kl 16:00. Gratis och för hela familjen! Våsbyspelet5 - PÅ GOTT OCH ONT!

Vad gör ni resten av året?
Med inspiration av årets Vårbyspel kommer vi göra gratis Teaterspektakel på torgen i Flemingsberg 19 aug och Skogås 20 aug kl19:00.10 september startar Slávakören återigen. Där kan alla vara med och sjunga. Sen kommer vi ha en del gästspel, Barnsöndagar och föreställningar i Tonsalen, Slávas scen i Huddinge och på andra ställen. På Teater Slávas hemsida kan man se kalendarium för mer info.
/Linn

torsdag 6 augusti 2009

En gång i tiden

fanns en bokbuss i Huddinge. Personalen på bussen samlade in ordspråk och talesätt bland sina låntagare och dessa presenterades i små häften. Jag hittade en sådan här på biblioteket, "Alla åsnor har inte långa öron", heter den. Den innehåller både gamla välkända ordspråk och egna skapelser. Här kommer några av mina favoriter:

"Idag röd, i morgon brunbränd."
"En ska va´som en är när en ändå inte är som en ska."
"Bättre dålig andedräkt än ingen alls."

Jag avslutar med en riktigt tankeväckande: "Livet är inte slut förrän man har dött."

Tack och hej! /Lisa

onsdag 5 augusti 2009

Biblioplaya Vårby

En del av Vårby bibliotek flyttade ut till härliga Vårbystranden en varm augustidag. Vi parkerade oss mitt bland alla badgäster med böcker, tidningar och goda sommarlästips. Blir det fler soliga dagar kanske vi ses där.


/Britta och Eva-Karin

Kärlek är ett blandband


Linn skrev i sitt senaste inlägg om ny musik på biblioteket. Jag tänkte att jag skulle tipsa om en bok som handlar om hur musiken följer en människa genom livet. Om hur perioder i livet, personer, speciella händelser och känslomässiga upplevelser är så förknippade med en viss musik att man omedelbart återvänder till den känslan eller upplevelsen så fort man hör en speciell låt. Ibland har man turen att dela sin kärlek till musiken med någon man älskar. I Rob Sheffields självbiografiska Kärlek är ett blandband: livet låt för låt är denna någon Renée. Rob möter sitt livs kärlek Renée när han är 23 år, de gifter sig när han är 25 år och han blir änkling när han är 30 år. Efter Renées plötsliga död är han ensam med alla dessa musikaliska madeleinekakor – 22 blandband som alla har en historia att berätta. /Lisa

tisdag 4 augusti 2009

Och nu blir det mer musik

Det damp ned lite nya skivor på mitt skrivbord som nu står ute i biblioteket och väntar på att lånas! Det är en salig blandning av musik. Wilco, Regina Spektor, Elvis Costello och Phoenix har alla kommit med nytt och gör pop och rock av den mer alternativa sorten (en ganska grov kategorisering, jag vet). Tomas Ledins skiva innehåller nog som vanligt bredbent svensk folkparksrock och Malena Ernmans, operadamen som var med i melodifestivalen, skiva vet jag faktiskt inte vad den innehåller. Kan de vara opera? kan det vara pop? Kanske är det en blandning...
/Linn

Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk

Mina ungdomsidoler Bob hund ska spela på Hornstull Strand den 10 oktober. Jag ska skaffa biljetter och pallra mig dit och njuta av ett av Sveriges bästa liveband. I alla fall var de det för tio år sedan när jag såg dem sist. Men det är inte bara ungdomsnostalgi som driver mig dit. Bob hund släppte faktiskt en ny skiva för inte så länge sedan som heter Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk. En riktigt bra platta med det omisskännliga Bob hundsoundet, fast något mer stillsamt än tidigare. Kanske har de blivit lugnare med stigande ålder, vad vet jag, bra är det i alla fall. Sångaren Thomas Öbergs texter är skruvat fantastiska som vanligt. Här är ett smakprov från låten Fantastiskt, textrader från en inte helt frisk hjärna:

"Ja ja, det var jag. Utkastad som Gud skapade mig. Men det stod ingenting om religion i polisrapporten. Det enda som hände var att mina fyra sista siffror blev mitt otursnummer. Försäkringskassan kämpar fortfarande med att förstå hur min kropp kan vara överbefolkad av röster, samtidigt som min själ detonerar av ensamhet. En dag ska ni alla få sprängd anka till lunch, jag har den tejpad på kroppen. Jag anser dessutom att okända är helt och hållet på min sida."
/Linn