tisdag 28 juli 2009

Prideböcker

Så här i Pridetider tänkte jag att det kunde passa bra att tipsa om några bra böcker som på ett eller annat sätt handlar om homosexualitet En modern klassiker är Dansa på min grav av Adian Chambers. 16-årige Hal blir anklagad för gravskändning när han dansar på sin nyligen döde väns och älskares grav. I boken försöker Hal förklara den kedja av händelser som leder fram till att hans älskare kör ihjäl sig och att Hal känner sig manad att dansa på hans grav.


David Levithan, en av författarna till Nick & Norahs oändliga låtlista som jag tidigare skrivit om här på Hedvig, släppte för några år sedan boken Ibland bara måste man. En rakt igenom gueer bok i high school-miljö där till och med fotbollslagets superstjärna uppträder som den heta transan Infinite Darlene. Den stora behållningen med den här boken, förutom att det är en trevlig historia, är att huvudpersonens homosexualitet inte alls problematiseras. Det är ingen "komma ut roman" där vår hjälte grubblar över varför han tycker att killar är mer attraktiva än tjejer. Det här är en helt vanlig berättelse om kärlek med komplikationer, bara det att det handlar om pojkar som gillar andra pojkar.

"Komma ut roman" kan man kanske kalla Marika Kolterjahns bok I väntan på liv. Den handlar om Marta som går första året på gymnasiet och som känner sig förvirrad och utanför. Men så börjar hon komma underfund med att hon har mer än kompiskänslor för en tjejkompis...

Samma tema har Du och jag Marie Curie av Annika Ruth Persson, där femtonåriga Jenny skriver dagbok riktad till sin idol vetenskapskvinnan Marie Curie. Det handlar om tonårsångest, utanförskap, sex och om kärleken till Filippa.







/Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar