fredag 31 juli 2009

I soffan med Fulheten

I går kväll satt jag uppkrupen i soffan med Nanna Johanssons fenomenala seriealbum Fulheten. Med hysteriskt roliga, ofta groteska teckningar, ger hon en träffsäker bild av könsproblematiken i samhället. Ibland illustrerat genom att vända på rollerna. Tänk om det var killar som fick "skiiiitcuta stringkallingar" på köpet när de köpte veckorevyn. Eller som anonymiserade i någon kvällstidning berättade om att de blivit våldtagna av en tjej när de var för fulla för att försvara sig. Våldtäktskvinnan hävdar att killen fick skylla sig själv eftersom han var full och hade så korta shorts på sig.
Mansgrisar, antifeminister, homofober och alla de som tjänar pengar på unga tjejers dåliga självförtroende får sig en rejäl känga, och det är roligt hela vägen! Det finns stora likheter mellan Nanna Johansson och Liv Strömquist, en annan väldigt rolig serieskapare. Säkert är de influerade av varandra då båda är Malmöbaserade och även är med i P3-humorprogrammet Pang prego. Liv Strömquist släppte seriealbumet Einsteins fru 2008. Gillar man Nanna måste man kolla in det också!
/Linn

torsdag 30 juli 2009

Dimmornas Ö

Har du läst Fågelprinsen och Häst med gyllne hovar av Maj Bylock? Då vill du förstås veta hur det går för Mung och Larne sedan.

"-Jag hälsar dig, Fågelkung, viskade hon. Där ute kommer vårt skepp. Snart är vi på Dimmornas ö."

Så slutade andra boken. Den tredje heter just Dimmornas ö och nu ställer jag upp den på nyhetshyllan på Skogås bibliotek. Snart finns den även i Vårby, Flemmingsberg och på Huvudbiblioteket i Huddinge.

Sök i katalogen för att se om den finns inne.

/Mattias K


tisdag 28 juli 2009

Dagens Pride: Manuset till Fucking Åmål

Har just försökt tejpa ihop ett nästan sönderläst ex av denna pocket; manuskriptet till Lukas Moodyssons Fucking Åmål. Här finns alla replikerna från filmen + bonusmaterial: scener som klipptes bort eller aldrig spelades in, bilder från inspelningen, recept på filmspya samt några ganska skojiga telefonsamtal och brev till filmbolaget och regisören. I ett brev berättas det att O'boy efter filmen blev "den trendigaste av trendiga drycker bland lesbiska". Själv hade jag glömt bort chokladdryckens betydelse i filmen. Som jag mindes det var sista scenen den när Elin och Agnes går hand i hand genom skolan. Men när jag kollar manus så slutar faktiskt filmen med att Elin bjuder Agnes på O'boy på sitt rum:


"Det var inte för starkt, va? Jag brukar alltid göra för stark. Jag brukar ha så här - Jessica blir jättearg - jag har så här två gram mjölk och fem tusen kilo O'boy och då blir det alltid så här nästan svart och då brukar jag så här hälla i mer mjölk, men då räcker inte glaset till. Så då måste jag hälla över det i ett annat glas, i ett större glas eller i ett till glas om det inte finns nåt stort glas. Det blir rätt mycket O'boy"

Ett förtjusande slut på en förtjusande filmklassiker. Mitt tips är dock att skippa O'boyen och använda ekologiskt och rättvisemärkt kakao istället.

Vårt exemplar här i Skogås går nog faktiskt inte att rädda. Sidorna liksom bara ger sig iväg. Finns det månne en Fucking Åmål-fantast med tejprulle som vill överta den....?

/Mattias K

Prideböcker

Så här i Pridetider tänkte jag att det kunde passa bra att tipsa om några bra böcker som på ett eller annat sätt handlar om homosexualitet En modern klassiker är Dansa på min grav av Adian Chambers. 16-årige Hal blir anklagad för gravskändning när han dansar på sin nyligen döde väns och älskares grav. I boken försöker Hal förklara den kedja av händelser som leder fram till att hans älskare kör ihjäl sig och att Hal känner sig manad att dansa på hans grav.


David Levithan, en av författarna till Nick & Norahs oändliga låtlista som jag tidigare skrivit om här på Hedvig, släppte för några år sedan boken Ibland bara måste man. En rakt igenom gueer bok i high school-miljö där till och med fotbollslagets superstjärna uppträder som den heta transan Infinite Darlene. Den stora behållningen med den här boken, förutom att det är en trevlig historia, är att huvudpersonens homosexualitet inte alls problematiseras. Det är ingen "komma ut roman" där vår hjälte grubblar över varför han tycker att killar är mer attraktiva än tjejer. Det här är en helt vanlig berättelse om kärlek med komplikationer, bara det att det handlar om pojkar som gillar andra pojkar.

"Komma ut roman" kan man kanske kalla Marika Kolterjahns bok I väntan på liv. Den handlar om Marta som går första året på gymnasiet och som känner sig förvirrad och utanför. Men så börjar hon komma underfund med att hon har mer än kompiskänslor för en tjejkompis...

Samma tema har Du och jag Marie Curie av Annika Ruth Persson, där femtonåriga Jenny skriver dagbok riktad till sin idol vetenskapskvinnan Marie Curie. Det handlar om tonårsångest, utanförskap, sex och om kärleken till Filippa.







/Linn

måndag 27 juli 2009

Kurt i Kurtby

Erlend Loes böcker passar alla åldrar, bara man har rätt sinne för humor. Och har man det, rätt sinne alltså, får man inte missa den senaste boken om truckföraren Kurt.

Kurt i Kurtby handlar om när den lite udda familjen ska på semesterresa. Man packar in sig i Kurts truck och beger sig genom Sverige med sikte på Mumindalen. Lite olyckliga omständigheter gör att man inte når målet, Kurt kör vilse och istället hamnar man hos den isolerade pingisförsamlingen i Kurtby. Församlingen har just blivit av med sin senaste pastor, Pastor Astor, han har liksom flera tidigare pastorer tagits av polisen. För pingisförsamlingens verkliga ledare, Kirsti brud, kommer Kurt som sänd från himlen. Kurt låter sig gärna utses till pastor, men resten av familjen är inte lika imponerade av församlingslivet. När hustrun Anne-Lise protesterar berättar Kirsti brud att tidigare pastorsfruar haft en tråkig tendens att ramla i badkaret och slå huvudet i kranen…

En osannolik historia om fundamentalism med massor av fniss och ett och annat gapskratt för den som är stor nog att ha ett förhållande till händelserna i Knutby.

/Kim

It's good to be gay


Idag börjar Stockholm Pride Festival, det sen många år återkommande HBTQ-evenemanget i kungliga hufvudstaden. I år, liksom förra året, är också Huddinge kommun med på ett hörn; i år bland annat i samarbete med Diskrimineringsombudsmannen, DO.


(DO får mig alltid att tänka på Homer Simpsons "doh!", men jag har skruvade associationer.)

För att dra sitt lilla strå till stacken har Skogås, enligt traditionen, gjort en liten bokutställning med HBTQ-tema. På sistone har floden av böcker verkat svänga från det tragiska till det glada; Jonas Gardells dramor har alltså fått konkurrens ...

... av Lill-Zlatan, t ex. En queer barnbok! Kan det bli bättre? Visst har den några år på nacken, men i bibliotekens undebara värld - L-space, som Bibliotekarien i Anhk-Morpork kallar den - är årtal högst diffusa.

Så diffusa att Pija Lindenbaums Lill-Zlatan och Morbror Raring får konkurrens på utställningsbordet av en riktigt gammal skråpuk - Oscar Wilde.

Och Selma Lagerlöf.

Och Stephen Fry.

Den senare är iofs fortfarande i livet, men det gör inget. För få människor kan underhålla så som Fry gör.

Bokbordet med antinormativ litteratur är således uppställt. Låna gärna!

(Med lite tur kommer vi att presentera en bok per dag från bokbordet här på bloggen. Det här var bara en teaser.)

/Joakim A

- - - - -

Två nyanlända skivor

Det trillade in två nya skivor på Skogås Bibliotek.

Den ena är The pains of being pure at heart's debutskiva Pains of being pure at heart. Har den på i bakgrunden just nu. Den låter 80-tal, 90-tal och indiepop. Musiktidningens Sonics's recencent retade sig på att hon hört allt redan. Visst känns det mesta igen men det kan ju också vara kul ibland. Bandet kommer från Brooklyn. På fredag spelar dom i Sockholm. Och sedan på Emmabodafestivalen.
Den andra skivan är Michael Jackson Number Ones. Det är vad det låter som: en samling med den nyligen bortgångne superartistens största hits.

Båda skivorna går så klart att låna hem.
/Mattias K

tisdag 21 juli 2009

Sin ensamma kropp

Medan jag åt lunch lyssnade jag till Elsie Johansson. Hon läser Sin ensamma kropp som radioföljetong nu i sommar. Så bra! Den passar ju perfekt att få portionerad i små bitar också. Rolig och tung på samma gång och fullt av språkligt och filosofiskt godis. Gång efter gång fick jag lust att springa och hämta papper och penna för att skriva ner någon mening att ha på kylskåpsdärren eller skicka iväg till någon. Men jag hann inte. Var ju tvungen att äta också. Får låna boken sen istället. Vill man höra hela på en gång ska det tydligen gå att göra från Sveriges Radios hemsida. Eller låna den som ljudbok här på biblioteket, men då är det inte Elsie själv som läser utan Helena Brodin.

/Mattias K

fredag 17 juli 2009

För Twilight-älskare

Ställde just upp Twilight - the Comlete Illustrated Movie Companion på ungdomsavdelningens nyhetshylla i Skogås. Full med bilder och berättelser från inspelningen av den första Twilight filmen.
Om jag kunde drömma som CD-bok står bredvid.
/MK

Blåbärsmaskinen

Hade förmodligen inte börjat läsa den här om jag inte blivit så förtjust i titeln. NIls Claesson berättar om hur det var att ha den berömde konstnären och författaren Slas, tillika alkoholisten och tablettmissbrugkaren Stig, som pappa. Blåbärsmaskinen är Nils Claessons beteckning på det maskineri som Slas/Stig vevade igång när han skulle skapa, ett maskineri som involverade och inte sällan slukade familjen och den övriga omgivningen.

"Maskinen räfsar i sig saker, äter upp dem, tuggar och maler, bearbetar för att sedan spritsa ut saker i andra änden."

Intressant skildring av en tid, och av baksidan av ett konstnärsskap och kändisskap. Sorglig så klart, men stundtals också rolig. Anekdoten om när Jan Myrdal ska visa upp lite yogaställningar i en kohage i Frankrike, är till exempel inte dum. Hoppas den är sann. (Han fastnar i lotusställning, välter, rullar ner för en slänt och landar i en komocka,)

/Mattias K

torsdag 16 juli 2009

Ann Heberlein

I dag är det Ann Heberlein som sommarpratar i Sveriges Radios P1.

"– Jag vill hylla vardagen och ifrågasätta ifrågasättandet av begreppet ”normal”. Och så ska jag prata om vad som händer när man visar sig svag i ett samhälle som värdesätter kontroll, styrka och framgång mer än något annat. Musiken blir som jag: blandad." (Citerat från Sveriges Radios hemsida)

Ann Heberlein är filosof, teolog och författare till boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva som lånas ut väldigt mycket på biblioteken. Just nu har vi faktiskt ett ljudboksexemplar på Skogås Bibliotek.
Kolla i katalogen!


/Mattias K

Karlstad Zoologiska

Nu har jag läst Hanna Hellqvists bok där hon berättar om sin "uppväxt i djurform" som det står i baksidestexten. Och det är verkligen mycket djur! Möss, ormar, fåglar, chinchillor, grodor, hundar, sniglar - för att bara nämna ett fåtal. Och många av djuren far illa. Är man blödig när det gäller djur är det bra att ha någon att hålla i handen när man läser den här. Och människorna har det inte heller helt bra.
Det som är spännande med den här boken tycker jag är att den trots att den handlar om jobbiga saker utstrålar så mycket positiv energi. Omslaget är solgult och glatt, språket är frejdigt och historierna är trots allt ganska roliga. Ibland tillomed jätteroliga. Livsglädje helt enkelt.

Hanna Hellqvists sommarprogram i P1 går föresten fortfarande att lyssna på på Sveriges Radios hemsida.
/Mattias K

onsdag 15 juli 2009

Harry Potter-feber

Idag råder Harry Potter-feber över stora delar av världen. Det är premiärdags för sjätte filmen:

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Jag har längtat efter att åter få kliva in i den magiska världen på Hogwarts, träffa Harry, Dumbledore, Hermione men kanske framför allt min favorit i både böckerna och filmerna: Snape.

<---Snape spelas i filmerna av den genialiske Alan Rickman.

Vem är din favorit i Harry Potter-filmerna?

Vill du läsa mer om böckerna tycker jag du ska klicka in dig på förlagets Harry Potter-hemsida. Där kan du bl.a. göra en riktigt svår frågesport. För mig gick det pinsamt uselt.

En häftig sida om nya filmen hittar du här.

På biblioteken finns såklart alla Harry Potter-böckerna (som jag tycker du ska läsa!), filmer och böcker om författaren, Harry Potter och hans värld. Sök i bibliotekets katalog på Harry Potter så får du upp allt.

/Sofia

PS. Har du förresten tänkt på att Harry Potters uggla och den här bloggen har samma namn? Det är inte en slump...


tisdag 14 juli 2009

Bröderna Lindgren

Ännu en ny skiva på biblan. Funderade länge på om jag skulle ställa den här skivan bland barnskivorna eller bland vuxenskivorna. Det är Bröderna Lindgren som skrivit en samling fantastiska låtar som framförs av lika fantstiska artister. Till exempel Nina Ramsby, Vanna Rosenberg, Mattias Alkberg och Ebbot.
Hemma brukar hela familjen dansa krokigt till "En flugas väg är aldrig rak" och lite mera sirligt till "regnbågen räcker inte till för att måla det jag vill". Skivan kom redan 2007.
Från och med om två minuter går den att låna på Skogås Bibliotek. Finns även på Huvudbiblioteket i Huddinge. (Och den står bland barnskivorna)

/Mattias K

måndag 13 juli 2009

Bellmanhistorier och Nasruddinhistorier


Våra böcker med Bellmanhistorier är väldigt populära. Dom är nästan alltid utlånade. Nu har vi köpt in två exemplar av en helt ny Bellmanbok. De flesta historierna känns igen från de andra böckerna men en och annan ny historia kan man hitta. Och min egen personliga favorit finns också med. Det är den med Rysken och tysken och Bellman på en öde ö.

Den som tröttnar på Bellman men ändå vill ha mer kan kanske ge sig på Nasruddin. Historierna om Nasruddin påminner en hel del om Historierna om Bellman. Samma fiffighet och samma knasighet. Men det är mindre prutthumor och lite mer filosofiskt. Och så är historierna längre. Boken som vi har är jättetjock. Sök på "Nasruddin" i katalogen.

/Mattias K.

fredag 10 juli 2009

Nya skivor

Lite nya skivor som går att låna på Skogås bibliotek

Malena Ernman - La voix du nord
Dubbel-CD med operasångerskan och vinnaren av svenska melodifestivalen. På första skivan får schlagerpopen utrymme medan andra skivan är vigd åt välkända arior.

Markus Krunegård - Markusevangeliet
Äntligen har vi Laakso-sångarens solodebut till utlån!

Lisa Ekdahl - Give me that slow knowing smile
Popjazzdrottningens senaste skiva håller lika hög kvalité som vanligt!

Detektivbyrån - E18
Gillar du dragspel och elektroniska ljud? Då kommer du att älska Detektivbyrån! Bandet spelar på såväl Arvikafestivalen som Emmabodafestivalen i sommar.

torsdag 9 juli 2009

Family living - the true story.

Blev tipsad om en Facebook-grupp: Family living – the true story. Där erbjuds man en befriande och humoristisk motbild till det perfekta hemmet som man ofta möts av i reklam, tidskrifter, och inredningsreportage. Medlemmarna i gruppen lägger upp bilder på sina ostädade rum, stillösa inredningsdetaljer och kaosartade vardagssituationer. Kommentarerna till bilderna är oftast lika roliga som bilderna. En av mina favoriter är ”Om man låter skorna stå kvar på golvet kan man använda skohyllan som klädhängare”.

Gruppens skapare presenterar det hela som ”gratis terapi”. Och faktiskt! Efter att ha tagit del av dessa minst sagt operfekta hem känns det inte lika tungt att möta röran där hemma. I stället ser man det komiska i ett köksgolv fullt med couscous eller ett skrivbord belamrat med tvätt.

Den här är också bra: ”Blodpuddingen ligger på tork så den blir lättare att sopa upp”.

/Mattias K

onsdag 8 juli 2009

Riktiga sommarböcker

Efter att ha läst de tre böckerna jag kommer att tipsa om här ville jag åka till Georgia, USA och arbeta på en persikoodling. Det är en tanke som aldrig slagit mig förrut och när jag tänker efter kommer det nog aldrig att ske.


Böckerna jag läst heter Persikosommar, Och sedan kom hösten samt Persikosommar - Ett år senare. Författaren heter Jodi Lynn Anderson.


Persikoodlingen i böckerna ägs av Birdies familj. Birdie själv är uppväxt på odlingen och det är hela hennes liv. Till odlingen kommer hennes kusin Leeda, ivägskickad av sina föräldrar så hon ska komma bort från sin pojkvän (en usling i föräldarnas ögon). Dit kommer även Murphy, dömd till samhällstjänst med straff att jobba på odlingen hela sommaren. Tre ganska udda tjejer som efterhand och inte helt friktionsfritt lär känna varandra och sig själva.


Efter en hel sommar tillsammans har Birdie, Leeda och Murphy blivit goda vänner.

Frågan här är nu hur de ska upprätthålla vänskapen när skolan börjar igen och deras gamla vänner dyker upp. Sista året på high school inleds och med den följer frågan "vad ska jag göra med mitt liv?". Alla tre tjejerna ställs inför olika val. Hur väljer man rätt? Kan man välja rätt?

Tredje boken tar vid ett år efter det att andra boken slutade. De tre tjejerna träffas återigen på persikoodlingen och sökandet efter livet, hur man ska hantera sig själv och andra fortsätter. Omvälvande händelser och trygghet som skakar i fogarna genomforsar boken.

Mer vill jag inte skriva för då avslöjar jag för mycket av handlingen.

De tre böckerna är riktiga sommarböcker. Det är ömsom sol och ömsom regn. Jag tycker om att läsa om tre till synes helt olika personer som upptäcker att de trots olikheterna tycker om varandra. Att de har liknande funderingar och problem. Många kan säkert känna igen sig. Och kanske är det fler än jag som vill åka till en persikoodling och jobba efter att ha läst böckerna.

/Sofia

tisdag 7 juli 2009

Fullmatat med tips

Ska du ut och resa med barn i sommar? Är du redan på resande fot? Vill du ha tips på kul saker som händer?

Då tycker jag du ska besöka sidan alltforbarn.se. Där listas allt från museum, parklekar, shower till bra badplatser (kanske extra aktuellt på sommaren!). Det går även att söka aktiviteter genom ett bra kalendarium för att få fram exakt vad som händer just idag, imorgon eller på lördag.

/Sofia

måndag 6 juli 2009

Sommarboken

På Skogås Bibliotek får alla barn som vill delta i en tävling som kallas för "Sommarboken". Den som läser tre böcker och skriver en liten recension om varje bok deltar i en tävling med chans att vinna fina bokpriser. Alla deltagare blir dessutom inbjudna till en fest på biblioteket senare under sommaren.

De första recensionerna har redan börjat ramla in. Det kan t.ex. se ut såhär:

Paula på ponnygården av Ursel Scheffler

"Den här boken handlar om Paula som är på ridläger med sin kompis Sine och när dom ska sova tror dom att en hästtjuv är där. Men det var bara vetrinären som skulle ta han om en häst som fölat".

av Molly

/MJ

fredag 3 juli 2009

Revolutionary Road



Som allra bäst är nog den här filmen en period i mitten när Leonardo DiCaprios och Kate Winslets rollfigurer är genuint lyckliga. Dom har bestämt sig för att flytta till Paris. Hon ska slippa ifrån hemmafrulivet, arbeta och försörja honom, och han ska studera och komma underfund med vad han vill göra av sitt liv. Dom utstrålar en fantastisk styrka och glädje och man tänker att nu kommer dom sopa mattan med allt vad genusstrukturer och medelklassnormer heter. Sen går det som det går...

Nu har vi filmen på Skogås Bibliotek.

Och för dig som känner på dig att boken är bättre: vi har den också! (Richard Yates heter författaren)


/MK

torsdag 2 juli 2009

Kvinnorummet i Bollstabruk

”Jag skiljde mig då precis som Mira i boken”

”Jag höll på att få spader. Den där boken äckla’ mig ibland, det gjorde den”

”Då var man ju ung också och led helvetets alla kval. Jag passade helt enkelt inte som maka och mor på den tiden. Absolut icke”

”Varför skulle folk här bry sig ett skit om vad som står i en amerikansk frigörelseroman”

Citaten kommer från Eva Beckmans radioreportage Kvinnorummet i Bollstabruk. Reportaget bygger på intervjuer med människor som i slutet av sjuttiotalet läste Marilyn French roman Kvinnorummet, som kommit att bli något av en modern klassiker om en kvinna som bryter upp från hemmafrulivet. Resultatet av Beckmans intervjuer blir en ovanligt intressant tillbakablick på en brytningstid i Sveriges historia.

Man kan fortfarande lyssna på programmet på Sveriges Radios webbplats. Det spelades ursprungligen in 1996 men återutsändes nyligen.

Blir man sugen på att läsa Marilyn French’ roman har vi ett ex i magasinet på Huvudbiblioteket i Huddinge. Läs HÄR vad Åsa Linderborg skrev om den i samband med att författaren gick bort i våras.

/MK

Något att se fram emot i september

I september kommer fjärde delen om Hedvig ut. Har du inte träffat Hedvig?

Hon är en cool och uppfinningsrik tjej som bort långt bort på landet med sin mamma, pappa och diverse djur bl.a. en åsna som heter Max-Olov.


Vill du läsa mer om Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson kan du klicka här för att komma till förlagets hemsida.

Om du inte läst de tre första böckerna om Hedvig tycker jag du ska göra det med en gång. Och har du läst dem - varför inte läsa om dem i väntan på fjärde boken?

De tre tidigare böckerna heter:

Hedvig!



Hedvig och Max-Olov





Hedvig och sommaren med Steken

onsdag 1 juli 2009

Broder Daniel forever

Det har tidigare på Hedvid bloggats om en ny bok samt ett radioprogram om en av mina favoritgrupper: Broder Daniel.

På fredag kommer det även en film om gruppen: Broder Daniel Forever. Kolla in trailern här.

Och inte nog med det.... i samband med filmpremiären har rockklubben Debaser Slussen på sin uteservering den 3/7 en helkväll i Broder Daniels tecken!


/Sofia