måndag 8 augusti 2011

Ögat över månskäran av Libba Bray

Hej!

Jag heter Faduma och är sommarpraktikant på Skogås Bibliotek. Det har varit jätte roligt att praktisera här, mycket lärorikt och intressant, man håller sig sysselsatt och det tycker jag verkligen om. Men jag tycker även om att skriva! Så här ska jag skriva några recensioner om några böcker jag läst. Hoppas ni blir intresserade, lite grann i alla fall!

Ögat över månskäran är den första boken i trilogin om 16-åriga Gemma Doyle.

Boken utspelar sig i 1800 talets England då Drottning Victoria regerade. Gemma Doyle är född i London men har levt större delen av sitt liv i Indien. Hon längtar till att återvända till London och få vara en del av den engelska societeten.

Men en dag får Gemma en vision där hennes mor plötsligt dör i en mystisk händelse som sedan besannas. Sorgsen och fylld med skuldkänslor far hon till London för att börja på flickskolan Spence för unga damer. Där lär hon känna nya umgängen men Gemma hittar en dagbok tillhörande Mary Dowd som öppnar vägen till en helt annan värld av mystik där magi och övernaturliga krafter och faror blir ett med hennes öde.

I denna bok finns det spännande blandningen av 1800-tals elegans och fantasins mystik och magi. Det är en berättelse som lockar läsaren med sina prasslande kjolar och korsetter och mystiska värld. Eftersom jag var lika gammal som Gemma när jag läste denna bok kunde jag på många sätt relatera till henne.

Jag hade precis börjat gymnasiet när jag läste Ögat över månskäran så som Gemma Doyle började i sin skola och likt mig försökte hon hitta sin plats där och se vilka som var hennes riktiga vänner och pålitliga. Det ställs höga krav på henne att hon ska bli en kunnig ung dam perfekt för ett fördelaktigt äktenskap efter hon tagit examen. Nu är det inte direkt så för den moderna tjejen men känslan av att man ska vara på ett vis sätt finns fortfarande kvar i en viss måtta som t.ex. att man alltid ska vara snygg eller ha de rätta kläderna.

Trots att den moderna tjejen kan göra och bli vad hon än vill, har inte Gemma och hennes vänner den möjligheten trots att de är rika och privilegierade. Men så en dag upplever de friheten, känslan av under och vackra ting över allt. Men till det vackra kommer även det mörka och Gemma inser att hon har en viktig uppgift att utföra.

/Faduma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar