torsdag 7 januari 2010

Tid för läsning

Jullovet närmar sig sig slut och det har varit många riktigt kalla dagar, perfekt för att sitta inomhus i värmen och läsa en bra bok! Två av de böcker jag har bockat av från min "att-läsa-lista" nu i jul är Bara inte du, Katarina von Bredows senaste bok samt Nick och Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn. De här böckerna är väldigt olika, men en sak har de gemensamt: Kärlek!

Emma är huvudpersonen i Bara inte du. Hon har precis fyllt tjugo år och flyttat till en egen lägenhet. Hennes föräldrar är skilda och hon tycker att det ofta är en väldigt spänd stämning när de alla ska umgås tillsammans, därför tycker hon det är väldigt skönt att ha ett eget hem, där saker sker på hennes villkor. Emmas bästa kompis heter Markus och de kan prata om precis allting, men plötsligt börjar Markus ägna sig åt saker som han inte delar med sig av till Emma och det gör Emma väldigt orolig. Samtidigt får hennes lillebror stora problem som han inte kan komma ur på egen hand. Men kanske det värsta av allt händer en kväll när Emmas kompis pojkvän hälsar på. Det är absolut förbjudet att falla för sin kompis pojkvän, men trots alla försök att motstå faller Emma ändå, och hon faller hårt.


Nick och Norahs oändliga låtlista utspelar sig i New York och vi får följa Nick och Norah under en intensiv natt i staden. Nick spelar i ett queerband och skriver låtar som berör, men han är olyckligt kär i sin förra detta flickvän som dumpade honom. Norah har tråkigt. Hon drömmer om något annat än sitt trygga liv med mamma och pappa skivdirektören. Så möts de båda under en spelning och natten blir allt annat än tråkig, däremot blir den full av musik och, självklart, kärlek.

/Julia

1 kommentar:

  1. Bredows bok måste jag läsa! Har inte hunnit med än.

    Nick och Norahs oändliga låtlista gillade jag jättemycket. Däremot blev jag tyvärr lite besviken på filmen trots att Michael Cera spelar Nick. De hade ändrat för mycket (som det visserligen brukar heta när bok blir film).

    SvaraRadera