torsdag 22 oktober 2009

Waltz with Bashir

Jag såg en otäck men väldigt bra dokumentärfilm häromdagen. Den heter Waltz with Bashir och handlar om kriget i Libanon under 1980-talet. Det speciella med den här dokumentären är att den är animerad. Filmen skildrar regissören Ari Folmans hemska minnen av kriget då han var soldat.

I filmens början samtalar Ari med en vän om kriget i Libanon på 80-talet och inser att han inte kommer ihåg särskilt mycket från den tiden. Han besöker sina tidigare armékolleger och ber dem berätta om sina upplevelser. Sakta börjar minnena komma tillbaka till Ari och han minns också en massaker på palestinier som han och hans soldatkolleger passivt bevittnade.

Varför väljer man att animera en dokumentär om kriget i Libanon, kanske ni tänker. Enligt mig är det ett lysande grepp. Animationerna ger en frihet att skildra drömska sekvenser eller scener som hade varit alltför svåra och krävande att filma på riktigt. Dessutom inser jag under filmens gång att de animerade bilderna, paradoxalt nog, är mer träffande och berör mig mer än vad det hade gjort om bilderna var verkliga.
Se filmen! Den finns på Huvudbiblioteket.
Apropå animerad dokumentärfilm, kolla även in kortfilmen Slavar som just nu ligger ute på Svt play. Det är en intervju med två barn, Abuk och Machiek, som liksom tusentals andra människor kidnappats av regeringsmilisen i Sudan för att utnyttjas som slavar. Filmen ligger ute till den 13 november!
/Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar