onsdag 28 oktober 2009

Svårt att andas-sorgligt

Tänk att du en helt vanlig dag sätter dig i bilen tillsammans med din mamma, pappa och lillebror. Ni ska åka på en rolig utflykt. Vädret är ganska tråkigt med snö och blask. I bilen småbråkar ni om vilken radiokanal ni ska lyssna på.

Sen kommer en smäll.

Smällen är en annan bil som kraschar rakt in i bilen du och din familj sitter i. Hela din familj dör utom du.

Det är precis vad som händer Mia i boken Om jag stannar av Gayle Forman. Efter kraschen hamnar Mia i ett slags limboläge där hennes riktiga kropp är i koma och körs till sjukhus. Den andra Mia blir en "ande" som iakttar allt som händer.

Till sjukhuset kommer farmor, farfar, bästa vännen Kim och pojkvännen Adam. Att utifrån betrakta dem och sig själv minns Mia sitt liv, hur det har varit och hon ställs här inför det svåra valet om hon ska stanna kvar i den verkliga världen eller släppa taget och dö.

Låter det sorgligt? Det är det.

Men låt inte det hindra dig från att läsa boken! För den är underbar.

/Sofia

2 kommentarer:

  1. Låter som en kombination av Oates Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg och Downhams Innan jag dör. Måste läsa!

    SvaraRadera
  2. Jaa!! gör det! jag tänkte en del på Innan jag dör när jag läste Om jag stannar. Oates bok har jag inte läst men tänkt göra det länge. Får ta itu med den snart.

    SvaraRadera