måndag 31 maj 2010

Utställning i Flemingsberg av Visättra förskolor

Röstningen i Bokjuryn har ju gått av stapeln och vinnarna är utsedda. På Visättra förskolor har man läst och röstat på sina favoritböcker från 2009 och även ritat och målat teckningar från böckerna. En utställning med deras teckningar finns på Flemingsbergs bibliotek just nu. Den bok som fick flest röster var Herr Kattzon och lilla Morrhår av Sam Lloyd! Läs mer om hur Visättra förskolor har jobbar med bokjuryn här.

fredag 28 maj 2010

Leni är ett sockerhjärta

- Leni är ett sockerhjärta,
säger tanterna.
- Det är jag INTE! svarar Leni.

Så börjar Emma Adbåges nya bilderbok om Leni, tjejen som absolut inte vill vara något litet sockerhjärta. Leni vill äta stark ost och dricka kaffe, precis som de vuxna. Men vill hon verkligen hjälpa sin pappa med städningen?

Boken finns att låna på biblioteken i Huddinge.

/Mattias J

onsdag 26 maj 2010

Vanliga människor lever vanliga liv

Det finns i Sverige ett gäng författare som jag tycker skriver riktigt bra ungdomsböcker som handlar om "vanliga liv". Med vanliga liv menar jag liv där problemen håller sig inom ramen: olycklig kärlek, bråk med syskon/föräldrar, kanske lite jobbigt i skolan, tankar om att känna sig ful/utanför/onormal. Ungdomarna i böckerna har inga superhemska problem som till exempel att de blir utsatta för incest eller extrem fattigdom.

Några av författarna jag tänker på är Johanna Lindbäck, Mårten Sandén, Eva Susso och Emma Granholm. Nu har det dykt upp ytterligare en: Lisa Bjärbo.

För några veckor sedan kom Lisa Bjärbos debutroman ut: Det är så logiskt alla fattar utom du (titeln efter en låt av Säkert).

Temat i Lisas bok är olycklig kärlek. Dels är den kvinnliga huvudpersonen Ester kär i en cool musikkille som mest bara drar nytta av det för hångel. Dels är det Esters bästa vän Johan som är olyckligt kär i Ester.

Som ni hör är det upplagt för trubbel.

Jag hade en del förväntningar på Lisas bok och de lyckas hon införliva. Språket flyter på och är underhållande. Handlingen är precis sådär verklig som jag tycker om. Hon låter Ester och Johan berätta i varsitt kapitel vilket funkar väldigt bra och gör att intresset hos mig som läsare hålls vid liv.

Välkommen Lisa till författargänget som skriver riktigt bra ungdomsböcker - om "vanliga" liv!

/Sofia

tisdag 25 maj 2010

Möt Kitty Crowther

I kväll med start klockan 18.00 samtalar årets ALMA-pristagare Kitty Crowther med författaren Johanna Lindbäck och bilderbokskännaren Ulla Rhedin. Det hela går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm.

För mer information om kvällens program, Kitty Crowther och ALMA-priset besök prisets hemsida.

/Sofia

torsdag 20 maj 2010

Jan Lööf får pris

Ännu ett litteraturpris har korat sin vinnare; denna gång Selma Lagerlöfs litteraturpris som i år tilldelas barnboksförfattaren Jan Lööf, grattis säger vi! Priset delas ut vid en ceremoni i Sunne den 14 augusti. Motiveringen lyder:

Med sin magiska realism av ord och bild skapar Jan Lööf världar där alla åldrar och känslor får plats. Fantasins jättebin surrar i hans fall med en alldeles originell och egenartat trösterik ton.

Du känner väl igen Jan Lööfs figurer? Här är några av dem!










Läs mer om Selma Lagerlöfs litteraturpris och om pristagaren Jan Lööf här. Vill du se vilka böcker av Jan Lööf som finns inne på biblioteken i Huddinge? Klicka här!

/Julia

onsdag 19 maj 2010

och vinnarna i Bokjuryn är....

Idag tillkännagavs i tävlingen Bokjuryn vilka böcker från utgivningen 2009 som barn och ungdomar tycker har varit allra bäst.

Vinnarna är:

Snurran städar av Eva Bergström och Annika Samuelsson i kategorin Bilderböcker 0+









Martin Widmark och Christina Alvners bok Sjöodjuret om monsteragenten Nelly Rapp vann i kategorin Läsa själv 6+










En bok jag själv tycker är spännande vann i kategorin Läsa mer 9+: Ingen ser dig av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson












Spännande och läskiga boken Döden i pizzan av Lena Arro vann kategorin Ungdomsböcker 13+












I Serier vann för andra året i rad Yokaj Studio. I år var det Kick off 2 som tog hem priset.











Världens farligaste faror av Anna Claybourne vann i kategorin Faktaböcker.






STORT GRATTIS TILL ALLA VINNARNA. Vill du läsa vilka som kom på andra till tionde plats besök Bokjuryns hemsida.

Ny ungdomsbok av Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggrens nya ungdomsbok heter "VM-sommar: en spänningsroman om fotboll och vänskap".


Berättelsen utspelar sig i dåtid. Den numera vuxna fotbollsstjärnan Magnus ser tillbaka på sitt liv, framförallt på det som hände sommaren 1974. En sommar som Magnus hade planerat att ägna helt åt fotbolls-VM, men som kom att handla om någonting helt annat.

Magnus och hans mamma är nyinflyttade i Sundsvall. Förutom de ytliga bekantarna i fotbollslaget har han svårt att hitta några kompisar. Av någon anledning vill ändå två av skolans tuffaste killar att han ska hjälpa dom med att arrangera en skolfest. När festen är över märker killarna att dom har tjänat in mer pengar än vad dom trodde, pengar som egentligen är skolans. Killarna väljer att behålla pengarna själva och hålla tyst om vinsten.

När pengarna är använda avslöjar skolans rektor det hela. Magnus och hans kompisar måste nu komma på ett sätt att skaffa fram nya pengar. Av en händelse hittar de ökända Ås-rånarnas byte, vilket bara löser problemet tillfälligt...

Parallellt med fotbollen och spänningshistorien utspelar sig även en komplicerad kärlekshistoria. Författaren har här försökt få in väldigt många teman i samma bok. I mitt tycke har han lyckats. Jag gillade verkligen den här boken!

fredag 14 maj 2010

Två pärlor!

Två nya bilderböcker har verkligen gått rakt in i hjärtat på mig! Det som de två böckerna har gemensamt är att de båda är skrivna på rim, och det fungerar riktigt bra i båda böckerna.

Önskedagen är skriven av Laura Leuck och handlar helt enkelt om drömmen att för bara en enda dag vara något helt annat:

Jag skulle kunna bli en örn...
Nej, visst! En brun och bamsig...
BJÖRN!
Som lurar bakom närmsta hörn
- det skulle jag om jag blev björn.

Bilderna står Marc Boutavant för och de är otroligt snygga och retro! Jag ska inte avslöja slutet, men en riktigt bra slutkläm kan jag lova.

Tänk om... är skriven och illustrerad av Lena Sjöberg och tar upp förhållandet mellan liten och stor, förälder och barn. Det jag framför allt tycker om med den här boken är att det inte alls är så sött och fint allting som man kanske tror när man ser framsidan, dock finns värmen hela tiden där:

Tänk om jag var mygga och du ett litet knott
Vi skulle bada bubbelbad i någons gamla spott
Vi skulle dricka blod med våra långa snablar
Vi skulle höra mänskor skrika: -Attans, aj och sablar!

Två böcker som passar perfekt till högläsning!

/Julia

onsdag 12 maj 2010

Hetero i Hägersten

En sprillans ny bok som kom till Vårby bibliotek igår är Sofia Olssons fantastiskt roliga Hetero i Hägersten.

Sofia Olsson tecknar vardagslivet så som det sker för henne och hennes kille: filosofi över en hackspetts matletande, diskussioner kring vem som ska diska, hur man bäst packar lådor vid flytt. Det handlar också om deras strävan efter att vara lite annorlunda trots att de är ett "normalt, heterosexuellt par". Hur funkar det t.ex. när de sitter hemma och tittar på Beck på söndagkvällarna?

Jag säger bara såhär: serien om när Sofia + kille spelar kort fick mig att skratta högt på tunnelbanan igår. Sofia Olsson är brilliant i sin komik och träffsäkerhet. Teckningarna är ursnygga och samtidigt mycket roliga i sig.

Låna, läs, skratta och fundera.

Missa inte heller ett besök på Sofia Olssons hemsida.

/en annan Sofia

fredag 7 maj 2010

Looking for Eric Cantona

Undrar du vad Eric Cantona gör nuförtiden?

Under 90-talet var Cantona storstjärna i det engelska fotbollslaget Manchester United. Idag jobbar han som skådespelare. Otippat kan tyckas, men kommer man ihåg Erics ofta teatraliska gester på fotbollsplanen är karriärsbytet kanske inte så oväntat ändå.


På Huvudbiblioteket finns den Ken Loach-regisserade filmen Looking for Eric att låna. Det är en lättsam historia om brevbäraren Eric som av sin stora idol Eric Cantona (givetvis spelad av Cantona själv) får oväntad hjälp med att styra upp sitt miserabla liv.

OBS! Fotbollsintresse är absolut inget krav för att man ska tycka att den här filmen är bra.

/Mattias J

torsdag 6 maj 2010

Fotboll med coola Biljana

Vill du läsa mysiga historier om små vovvar, gulliga killar och söta kaniner som har kommit bort? Då ska du slå igen boken direkt. För den här boken handlar om mig!

Så börjar boken Biljana är bäst! av Martin Jonols. Biljana är 12 år och spelar fotboll i Östnora FK och hon drömmer om att bli proffs. Man får följa med på viktiga matcher och taktiksnack, men allt handlar inte om fotboll. Biljana har andra bekymmer förutom sin enorma nervositet inför fotbollsmatcher; kompisen Emma som man inte kan lita på, Daniel som är världens sötaste (ja, det handlar minsann litegrann om gulliga killar!), brorsan Vjeko som är världens bästa men har svårt för att säga nej och pappa som börjar gråta för allting och vantrivs på sitt jobb som taxichaufför och helst bygger på sitt hus i Serbien som aldrig blir klart. Mycket ryms i den här boken och det blir aldrig tråkigt, det kan jag lova!
/Julia

onsdag 5 maj 2010

Hur sjutton ska jag förklara Ffordes bok?

I helgen tillbringade jag mycket tid ombord på tåg tur och retur Stockholm - Malmö. Jag gillar att åka tåg för det är ett utmärkt tillfälle att läsa och läsa och läsa lite till.

Helgens tågbok var en småskum, speciell och spännande bok: Var är Jane Eyre av Jasper Fforde.

Igår pratade jag och en kollega om hur man egentligen skulle beskriva boken. Vi kom inte riktigt på något bra sätt för den är så udda och hur vi än försökte formulera oss lät allt väldigt märkligt.

Det händer väldigt mycket saker i boken och jag ska nu försöka göra ett försök att bena upp i alla fall en del av handlingen.

Huvudpersonen heter Torsdag Nesta och hon arbetar som litteraturkriminalare och löser brott som utspelar sig i och kring litteratur. Året är 1985 men världen är inte som vi känner den t.ex. pågår Krimkriget fortfarande för fullt.

En dag försvinner ett otroligt värdefullt manuskript av Charles Dickens och Torsdag dras in i fallet där det bl.a. visar sig att skurken som tagit manuskriptet är världen största supertjuv, Hades. Fallet utvecklar sig så småningom till en härva där karaktärer börjar försvinna ur böcker.

I Torsdags värld går det att göra tidsresor samt ha utdöda djur som husdjur vilka man själv odlar fram. Vid sidan av allt det här innehåller boken också en trasslig kärlekshistoria mellan Torsdag och en man vid namn Landen.

Var är Jane Eyre är en intressant samhällsskildring om makt och relationer. Även fast det låter som om boken har en skum och rörig handling får Fforde ihop allt på ett lyckat sätt och boken är fängslande från första mening!

Idag har jag kastat mig över andra delen, Uppslukad. Gissa vad jag ska göra ikväll?

/Sofia