fredag 22 januari 2010

Parisiskt förortsliv

2006 debuterade den unga Faïza Guène med boken Kiffe Kiffe imorgon. Författaren, som har algeriskt påbrå och som växt upp i en av Paris förorter, där också boken utspelar sig, utsågs genast till den nya lovande "invandrarförfattaren" och gjordes mot sin vilja till talesperson för ungdomar med invandrarbakgrund från Förorten. Boken handlar om 15-åriga Doria som lever med sin mamma i en nedgången Parisförort. Pappan har flyttat tillbaka till hemlandet Marocko och gift om sig med en yngre kvinna. Livet är torftigt för Doria och hennes mamma. Doria flyr in i en fantasivärld och trånar efter en kille hon inte kan få. Mamman har inte många vänner, är analfabet och behandlas illa av sin chef. Det låter som en eländesskildring, men faktum är att det här är en rolig och livsbejakande utvecklingsroman som slutar hoppfullt, trots den dystra inramningen.

Nu har Faïza Guène kommit med sin tredje bok, Sista beställningen från Balto. Fortfarande rör sig handlingen i en Parisförort där barägaren Joël Morvier hittas mördad. Stamgästerna på baren menar att Joël var en elak rasist som ingen gillade, och parallellt med polisförhören av de mordmisstänkta försöker Joël ge sina sida av historien från andra sidan graven.
Boken är beställd till biblioteket och kommer inom kort.
/Linn

Läskigt...

Två böcker av Ulf Sindt som jag tycker är riktigt bra och ganska läskiga är Vampyrboken och Spökboken. Precis som det låter handlar de alltså om vampyrer och om spöken.


I Vampyrboken får man lära sig det viktigaste om vampyrer; till exempel hur de ser ut (deras händer är håriga och naglarna är spetsiga), att de kan få djur och människor att lyda genom att hypnotisera dem, att de sover på dagen i en kista och att de på natten smyger omkring i sin svarta slängkappa för att hitta ett lämpligt offer... Man får även tips på hur man skyddar sig mot en vampyr och hur man dödar en vampyr, tips som kan vara bra att ha om man en mörk natt stöter på en blek gestalt med långa huggtänder...


I Spökboken berättar författaren det viktigaste om spöken. Man har i alla tider trott på spöken och varit rädd för dem, för visst är det något kusligt med spöken... Det finns olika sorters spöken, till exempel gastar, gengångare och mylingar. Det finns även några historier i boken där man kan läsa om de som har sett spöken. Längst bak i boken finns det ett litet spök-ABC där de viktigaste orden finns med.

Läs på egen risk....
/Julia

onsdag 20 januari 2010

Vilken var din favoritbok 2009?

Vilken var din favoritbok 2009? Den frågan fick eleverna i Vårby skolor, och med uppdraget att skapa egna omslag till favoriterna. Resultatet hänger nu och lyser upp i ett annars rätt så januariblekt Vårby bibliotek. Några kan du se här:









/Britta

tisdag 19 januari 2010

Tänk vad man kan hitta på bibliotek!

Genom Lidingö biblioteksblogg Biblioteksbella hittade jag en väldigt rolig sida: Awful library books. Sidan är fullmatad med böcker som hittats i de mörkaste hörnen och i de djupaste magasinen på bibliotek (främst i USA).

Vad sägs t.ex. om den här festliga boken om hur man blir polis:


eller den här om hur man talar om blindtarmsinflammationer:

/sofia

måndag 18 januari 2010

Nya och gamla Sherlock

Guy Ritchies filmatisering av Sherlock Holmes (med Robert Downey Jr. I huvudrollen) har ökat antalet frågor om Artur Conan Doyles Sherlock-böcker här på biblioteket. Frågan är om den som upptäcker serien från "fel håll" blir besviken över tempot, som är lägre i böckerna än i den actionspäckade filmen.

I Huvudbibliotekets gedigna samling av filmlitteratur finns en bok om Sherlock Holmes filmatiseringar. Chris Steinbrunners bok ”The Films of Sherlock Holmes" är utgiven på 70-talet och innehåller av förklarliga skäl ingen information om Ritchies version, däremot om ett stort antal äldre inspelningar. Var det bättre förr? Nu har du chansen att jämföra.

/Mattias J

onsdag 13 januari 2010

Nu har jag äntligen läst BOKTJUVEN!

För något år sedan väckte Boktjuven av Markus Zusak stor uppmärksamhet. Den hyllades överallt och jag hörde inte någon som tyckte illa om boken. Nu har jag också läst den och stämmer in i hyllningskören.

Boktjuven är en av de bästa böcker jag läst på länge. Vad är det då som gör den så fantastisk? Det är nästan svårt att beskriva. Men handlingen tyckte jag var gripande, intressant och spännande: Hamburg, 1939. Andra världskriget bryter ut. Till gatan Himmel strasse flyttar den unga flickan Liesel in hos en fosterfamilj. Liesels bror har precis dött och vid begravningen stal Liesel sin första bok.

Vi får följa Liesel och de andra invånarna på Himmel strasse under några svåra krigsår. Böcker spelar en central roll i Boktjuven som även handlar om mod och vänskap.

Berättaren är en något udda sådan: döden. På Boktjuvens framsida kan vi läsa: "När döden berättar en historia måste du lyssna". När döden berättar en historia måste du läsa den! Läs Boktjuven.

/Sofia

måndag 11 januari 2010

Revolutionary Road





















En av de mest omtalade böckerna under 2009 var nog Revolutionary Road av Richard Yates. Boken, från 1961, fick en ordentlig nytändning genom Sam Mendes filmatisering där Kate Winslet och Leonardo DiCaprio spelade huvudrollerna. Många prisade boken och filmen fick också den skapliga recensioner. Själv började jag med att se filmen, som jag inte riktigt tyckte höll. Skådespelarna lyckades inte förmedla det där som finns bortom replikerna, det som ligger mellan raderna. Men man förstod att det fanns något där som var viktigt för berättelsen.


Just nu läser jag boken och den är, enligt mig, oändligt mycket bättre. Men nu förstår jag också vilken svår uppgift det måste ha varit att göra film på boken, eftersom det mesta bygger på karaktärernas inre liv och tankar. Berättelsen handlar om det äkta paret Frank och April Wheeler som lever förortsliv i Connecticut. Frank pendlar in till sitt tråkiga arbete i New York varje mogon. April är hemma och tar hand om hus och ungar. Båda avskyr förortslivet och drömmer om något helt annat. Aprils vantrivsel och desperation växer och för att få en förändring föreslår hon att familjen ska flytta till Paris.


Det som verkligen gör att boken är så mycket bättre än filmen är Yates snygga språk och fantastiska liknelser. Men trots allt är filmen sevärd, det är ju ändå Kate Winslet och Leonardo DiCaprio vi snackar om.

/Linn

Sune - det bästa av det värsta

Gillar du böckerna om Sune? Gör du det kommer du säkert att hitta något roligt i den nya boken Sune – det bästa av det värsta.

Den första boken om Sune (Sagan om Sune) släpptes 1984, vilket gör att Suneböckerna alldeles nyligen har haft 25års jubileum!

Sune – det bästa av det värsta är ingen nyskriven kapitelbok. I denna jubileumssamling kan man istället läsa lite smått och gott om alla de böcker, filmer, dataspel etc. som handlar om Sune.

Bland anant får man veta att Sunes klantige pappa Rudolf har sin verkliga förlaga i författaren Anders egen pappa. Det finns också olika listor över vad Sune tycker bäst och sämst om. Dessutom finns där en bibliografi över alla hitills utgivna Suneböcker.

En rolig bok som inte behöver läsas från pärm till pärm. Här går det bra att slå upp vilken sida som helst och börja läsa.
/Mattias J

torsdag 7 januari 2010

Tid för läsning

Jullovet närmar sig sig slut och det har varit många riktigt kalla dagar, perfekt för att sitta inomhus i värmen och läsa en bra bok! Två av de böcker jag har bockat av från min "att-läsa-lista" nu i jul är Bara inte du, Katarina von Bredows senaste bok samt Nick och Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn. De här böckerna är väldigt olika, men en sak har de gemensamt: Kärlek!

Emma är huvudpersonen i Bara inte du. Hon har precis fyllt tjugo år och flyttat till en egen lägenhet. Hennes föräldrar är skilda och hon tycker att det ofta är en väldigt spänd stämning när de alla ska umgås tillsammans, därför tycker hon det är väldigt skönt att ha ett eget hem, där saker sker på hennes villkor. Emmas bästa kompis heter Markus och de kan prata om precis allting, men plötsligt börjar Markus ägna sig åt saker som han inte delar med sig av till Emma och det gör Emma väldigt orolig. Samtidigt får hennes lillebror stora problem som han inte kan komma ur på egen hand. Men kanske det värsta av allt händer en kväll när Emmas kompis pojkvän hälsar på. Det är absolut förbjudet att falla för sin kompis pojkvän, men trots alla försök att motstå faller Emma ändå, och hon faller hårt.


Nick och Norahs oändliga låtlista utspelar sig i New York och vi får följa Nick och Norah under en intensiv natt i staden. Nick spelar i ett queerband och skriver låtar som berör, men han är olyckligt kär i sin förra detta flickvän som dumpade honom. Norah har tråkigt. Hon drömmer om något annat än sitt trygga liv med mamma och pappa skivdirektören. Så möts de båda under en spelning och natten blir allt annat än tråkig, däremot blir den full av musik och, självklart, kärlek.

/Julia

måndag 4 januari 2010

Nytt år - ny läsning

Gott nytt 2010!

Nu är det nytt år och och en massa spännande läsning väntar runt hörnet på 2010. Givetvis kommer det bli böcker och åter böcker som slukas men jag vill även slå ett slag för alla tidskrifter som finns på biblioteken.

En av mina favorittidskrifter är Kamratposten. När jag var i 10 -11 års åldern läste jag alltid KP på mitt lilla lokala bibliotek. Nu läser jag den alltid på jobbet när det kommer ett nytt nr. På KP:s hemsida har läsarna röstat fram 2009-års snyggaste omslag. Kolla här för att se vilket som vann.







Tycker du att det är trist och tråkigt hemma hos dig? I Sköna hem kan man få massor av inredningstips.
I senaste kan man läsa vilka trender som kommer 2010. Finast tycker jag två färgglada element är, dock står inget pris och jag vågar mig inte på en gissning vad de kan tänkas kosta...





Spännande vetenskap i massor återfinns i Illustrerad Vetenskap. Charterresor i rymden, varför januari är årets första månad och naturens supersvältare är några av de fascinerande saker man kan läsa om i nr 1.



Ekar det tomt i plånboken nu efter jul? Privata affärer braskar på med rubriken "Så får du bättre ekonomi 2010".


sist men inte minst i tipslistan: Härliga hund. I årets första nr är taxen önskehund vilket jag tyckte var väldigt kul eftersom det är min favorithund.

Intressant var också att läsa om lavinhunden Åzzi, den nattvandrande kennelklubben och om Lou - årets hundvän.