onsdag 10 mars 2010

Muhammad Ali, Sinhue, en greve och Dogge

Framför en fullsatt hörsal pratade igår kväll allkonstnären Dogge Doggelito om böcker, läsning, rap, resor och livet. Frågorna från publiken var många och skratt blandades med lite allvar. Dogge själv älskar att läsa och har alltid läst massor, hans uppmaning till oss som var där var: får du en chans att läsa gör det!

Ett annat tips från Dogge är att hitta en bok som handlar om det just DU är intresserad av. Dogge själv ville bli världsbäst i boxning när han var yngre. Den bok som betytt mest för honom är skriven av en av världens mest kända boxare: Muhammad Ali och heter Den störste.

Den störste förändrade Dogges sätt att se på livet. Han blev inspirerad till att satsa på sina drömmar, inte ge upp samt lärde sig att vara tolerant mot andra människor.


På en loppis i Skärholmen har Dogge köpt sitt nästa boktips: Sinuhe egyptiern av Mika Waltari. Fem kr kostade boken och det är, enligt Dogge, den billigaste resan till Egypten han kunde hitta. Att läsa är att resa! Först reste Dogge till Egypten i Sinuhes sällskap och han blev så inspirerad av boken att han senare bestämde sig att på riktigt åka till Egypten. Han ville se alla platserna han läst om.


Otroligt levande berättar han för oss i publiken om besök till pyramiderna, Luxor och egyptiska museet. Frågorna haglar om allt från mumier och hieroglyfer till vilket språk han pratade i Egypten (engelska).


En riktigt äventyrsklassiker hör också till Dogges favoriter: Greven av Monte Cristo av Alexander Dumas. Dogges uppmaning: alla måste läsa den!
Dogge själv drömmer om att någon gång skriva "den stora romanen". Han har flera idéer vad den skulle kunna handla om men de är hemliga... Däremot har han en biografi på gång tillsammans med en spökskrivare vid namn Kim. Den ser vi fram emot!

Men Dogge har redan skrivit massor i form av låttexter, ca 1000 st tror han det blivit genom åren. En i publiken frågade om vem som helst kan rappa. Svaret: ja, kan du skriva julklappsrim kan du rappa!

Som avslutning på kvällen bjöd Dogge på tre rap-låtar som rev ner stora applåder.

Anna och Dogge

Efter föreläsningen var det många som ville fotografera och hälsa på Dogge. Alla tyckte det hade varit en riktigt kul och spännande kväll. Tack till Dogge och tack alla som kom!

/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar