tisdag 30 augusti 2011

Pristagare!


Lena Sjöberg har vunnit Elsa Beskow-plaketten för boken "Tänk om!". Det är Svensk Biblioteksförening som belönar den konstnär som gjort föregående års bästa bilderbok för barn. Motiveringen lyder bland annat:


"Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger

hos bilderna i 'Tänk om!' en inbjudan att gå in i texten.

Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka,

kärleksfulla och det hotande, farliga".

Vi på Hedvig har tidigare skrivit om boken, och vi håller verkligen med om att boken är värd detta pris!

/Julia

tisdag 23 augusti 2011

Sommarbokfest i Vårby gård


Sista dagen på sommarlovet samlades ett gäng glada barn på biblioteket i Vårby gård för att ha avslutningfest i den årliga lästävligen Sommarboken. Det bjöds på saft och tårta samt delades ut priser.

Vi passade också på att tipsa varandra om bra böcker vi läst under sommaren. Det blev en jättetrevlig stund och alla gick därifrån med tårta i magen och en massa bra tips på böcker inför hösten.

/Eva-Karin

onsdag 17 augusti 2011

Quidditch-SM i Huddinge

Under helgen 12-14 augusti avgjordes Quidditch-SM på Visättra sportcenter i Huddinge.

Kan man då spela Quidditch på riktigt, och på marken? Svaret är: ja, det kan man. Men det behövs såklart en anings ändrade regler. Det finns ju inga magiska flygande bollar, så det får man lösa på annat sätt.

Snitchen "spelades" av en person som, iklädd gul t-shirt, släpptes in i spelet efter 15 minuters match, och som baktill försetts med en svart strumpa med en boll inuti, som en liten svans. Denna strumpa skulle sedan ryckas av Snitchen av de spelande lagens sökare. Snitchen fick springa runt var som helst utanför planen, och störde inte det andra spelet, som alltså fortgick även efter att Snitchen satts i spel.



Dunkarna bestod av två oranga plastfotbollar, som slagmännen - utan slagträ - använde för att kasta på, och "kulla", medlemmar av det motsatta laget. Den som blivit träffad av en Dunkare fick springa till sidan av planen för att göra high five med en funktionär, som ersättning för att "ramla av kvasten" ungefär.



Klonken bestod av en handboll, och den kastades mellan de övriga spelarna med handbollsregler - max tre steg med bollen i hand, sedan passa eller skjuta på mål.



Överlag var det jättekul att se att en påhittad sport för magiker på flygande kvastar även fungerar med mugglare på marken. För hur gärna vi än vill ha en Nimbus 2000 så får vi tyvärr nöja oss med apostlahästarna...

Slutresultatet kan du läsa här.



/Elinor

tisdag 16 augusti 2011

och vinnaren av Barnens Romanpris 2011 är...




...Den gröna cirkeln av Stefan Casta! Grattis!

Läs mer om pristagaren på Sveriges Radios hemsida.






/Sofia


fredag 12 augusti 2011

"Det här är allt" av Aidan Chambers

Det här är allt handlar om 19-åriga gravida Cordelia Kenn som skriver i sin kuddbok efter japansk modell om sin ungdomstid från när hon var 15 år tills då hon blir med barn. Cordelia älskar att skriva, hennes stora passion i livet är att skriva. I denna utelämnande och ärliga bok om en ovanlig vanlig ung kvinna skriver Cordelia om sin kärlek till Will, om affären med den äldre och gifte mannen och om en ung man som är besatt av Cordelia så pass att hon genomlider en hemsk upplevelse med honom. Hon skriver denna kuddbok till hennes ännu ofödde barn som ska få boken som present på sin 16 års dag.

Med 800 långa sidor så är denna bok för de trogna och vana läsarna. Jag ska bekänna något. Jag är lite rädd att läsa klart denna bok. Den är så utlämnande, så ärlig, så obekväm men samtidigt underbar och glädjefull. Man kan relatera till Cordelia på många sätt, jag till exempel kan relatera till hennes kärlek till att skriva. Bara skriva. Jag tar vara på varje sida och tar min sakta tid att läsa klart den. Den påverkar och får en att fundera kring livet och vad man själv vill göra och tycker mest om.

Eftersom jag är lika gammal som Cordelia kan jag även relatera till andra saker som händer i hennes unga liv. Hon tar upp många ämnen som sex, vad är meningen med livet, vad är kärleken? Många saker som man själv går runt och funderar kring. Och kanske hittar man svar? I denna bok eller i sig själv. Det är en bok som visar att man ska värdesätta sin ungdom oavsett hur gammal man är.

/Faduma
Praktikant Skogås bibliotek

torsdag 11 augusti 2011

Barnens Romanpris

Nu är det dags för Barnens Romanpris igen! Tre tjejer och tre killar på en mellanstadieskola har läst fem böcker från 2010 under sommaren och nu ska de bestämma vilken bok som de tycker är bäst. Men först ska de prata om böckerna i radio, för att sen utse vinnarboken. Vilken bok tycker du ska vinna? Här är de nominerade (klicka på titeln för att se om den finns inne på ditt bibliotek):



Alice varannan vecka av Bo R Holmberg



Nyckelbarnen av Sara Kadefors



Den gröna cirkeln av Stefan Casta



VM sommar av Magnus Ljunggren



Som trolleri av Mårten Melin





Förra året vann Adzerk den vita hingsten av Lin Hallberg. det ska bli spännande att se vilken som vinner i år! Läs mer här.


/Julia

måndag 8 augusti 2011

Ögat över månskäran av Libba Bray

Hej!

Jag heter Faduma och är sommarpraktikant på Skogås Bibliotek. Det har varit jätte roligt att praktisera här, mycket lärorikt och intressant, man håller sig sysselsatt och det tycker jag verkligen om. Men jag tycker även om att skriva! Så här ska jag skriva några recensioner om några böcker jag läst. Hoppas ni blir intresserade, lite grann i alla fall!

Ögat över månskäran är den första boken i trilogin om 16-åriga Gemma Doyle.

Boken utspelar sig i 1800 talets England då Drottning Victoria regerade. Gemma Doyle är född i London men har levt större delen av sitt liv i Indien. Hon längtar till att återvända till London och få vara en del av den engelska societeten.

Men en dag får Gemma en vision där hennes mor plötsligt dör i en mystisk händelse som sedan besannas. Sorgsen och fylld med skuldkänslor far hon till London för att börja på flickskolan Spence för unga damer. Där lär hon känna nya umgängen men Gemma hittar en dagbok tillhörande Mary Dowd som öppnar vägen till en helt annan värld av mystik där magi och övernaturliga krafter och faror blir ett med hennes öde.

I denna bok finns det spännande blandningen av 1800-tals elegans och fantasins mystik och magi. Det är en berättelse som lockar läsaren med sina prasslande kjolar och korsetter och mystiska värld. Eftersom jag var lika gammal som Gemma när jag läste denna bok kunde jag på många sätt relatera till henne.

Jag hade precis börjat gymnasiet när jag läste Ögat över månskäran så som Gemma Doyle började i sin skola och likt mig försökte hon hitta sin plats där och se vilka som var hennes riktiga vänner och pålitliga. Det ställs höga krav på henne att hon ska bli en kunnig ung dam perfekt för ett fördelaktigt äktenskap efter hon tagit examen. Nu är det inte direkt så för den moderna tjejen men känslan av att man ska vara på ett vis sätt finns fortfarande kvar i en viss måtta som t.ex. att man alltid ska vara snygg eller ha de rätta kläderna.

Trots att den moderna tjejen kan göra och bli vad hon än vill, har inte Gemma och hennes vänner den möjligheten trots att de är rika och privilegierade. Men så en dag upplever de friheten, känslan av under och vackra ting över allt. Men till det vackra kommer även det mörka och Gemma inser att hon har en viktig uppgift att utföra.

/Faduma