torsdag 25 februari 2010
Bokrea
Ett annat tips (och en personlig favorit) är Jan Lööfs bilderbok Matildas katter. Jag har enbart fått positiv respons från barn när jag läst denna berättelse om Matilda som har två katter som folk verkar vara rädda för. När de går till bryggan för att meta försvinner alla därifrån och Matilda får koka 20 liter köttsoppa varje dag, för katterna äter väldigt mycket. Väldigt spännande bok, den också!
/Julia
onsdag 24 februari 2010
Olivia - den bästa grisen!
Olivia är en påhittig, rolig, finurlig gris som drömmer om att sjunga opera, går på konstmuseum och har problem med att sätta på sig strumpbyxorna. Det finns flera böcker om Olivia - missa inte någon!
<------------- Cirkus Olivia
Olivia stökar till julen ------------------>
Ian Falconer har skapat de fina böckerna om Olivia. Kolla in hans och Olivias hemsida.
/Sofia
Missa inte Karin Johannisson 1 mars!
När jag läste historia på universitet ingick flera av Karin Johannissons böcker i kurslitteraturen. Till skillnad från annan kurslitteratur var det en ren fröjd att läsa henne eftersom hon med sitt vackra och ibland poetiska språk ger en känsla av att vara skönlitterär. Speciellt fascinerad blev jag av Den mörka kontinenten - kvinnan, medicinen och fin-de-siècle där hon genom läkarrapporter, dagböcker, sexologiska studier med mera, målar upp en skrämmande bild av hur man inom medicinen såg på kvinnokroppen i slutet av 1800-talet.
Besöket äger rum onsdag 1 mars på huvudbiblioteket. Fri entré, men biljett krävs.
Välkomna!
(Foto: Ulla Montan)
/Linn
torsdag 18 februari 2010
Börja energibanta med biblioteket
Lycka till!
/Linn
Vägen
Igår såg jag Vägen på bio. Mina förväntningar på filmen var väldigt höga eftersom jag gillade Cormac McCarthys bok så mycket.
Jag blev inte besviken!
Filmen följde till stor del boken, även om några romantiska scener ala Hollywood hade smugit sig in. Fast kanske var det bara bra. För Vägen är en ganska obehaglig historia.
I ett mörkt och kallt efter världen-landskap får vi följa en pappa och hans son och deras kamp för att överleva. Målet med deras vandring längs de övergivna vägarna är att ta sig söder ut, där det förhoppningsvis är bättre ställt med världen.
Ingen feel good-film direkt... men oerhört sevärd!
/Mattias J
Slangbellan
De nominerade i år är:
Vita streck av Sara Lundberg. En bok jag förra året blev kär i.
Tänk själv! av Peter Ekberg. Om filosofi och filosoferande för alla åldrar.
Decembergatans hungriga andar. En otroligt fin och gripande bok som jag tycker alla ska läsa.
Den 11/3 utses pristagarna vid en festlig ceremoni. Nu ska jag fundera lite på vem jag tror kommer vinna. Vem jag vill ska vinna vet jag däremot...
/Sofia
tisdag 16 februari 2010
Finstämd fransk film
Det är svårt att ge en kort resumé utan att gå in alltför mycket i detaljer, men gemensamt för berättelserna är att de alla handlar om förlust, om att förlora någon, och att livet trots allt går vidare. Deppig klyscha tänker du? Jo, man kan lätt tro det. Men det här är väldigt bra. Livsbejakande, finstämt, bra skådespeleri och vackra vyer från Paris. Jag vet inte om man kan begära så mycket mer.
Finns att hyra på Huvudbiblioteket inom kort!
/Linn
fredag 12 februari 2010
Sportlov!
Här kommer hela programmet:
Origamiverkstad med Petri Tigercrona från Östasiatiska museet
För barn 7-13 år
Skogås bibliotek
måndag 1/3, kl. 11-12 och kl. 12-13
Föranmälan på tel. 535 348 80
Segeltorp bibliotek
måndag 1/3, kl. 15-16 och kl. 16-17
Föranmälan på tel. 535 330 60
Huvudbiblioteket
tisdag 2/3, kl. 10-11 och kl. 11-12
Föranmälan på tel. 535 305 02
Vårby bibliotek
tisdag 2/3, kl. 14-15 och kl. 15-16
Föranmälan på tel. 535 357 76
Mangaverkstad med Diana Jakobsson
måndag 1/3, kl. 12-14 och kl. 14.15-16.15
Föranmälan på tel. 535 337 22
Huvudbiblioteket
onsdag 3/3, kl. 12-14 och kl. 14.15-16.15
Föranmälan på tel. 535 305 02
Ring till respektive bibliotek för att boka plats!
onsdag 10 februari 2010
Tips till ikväll!
Anneli Jordahl. Pressbild
Möt Sara Kadefors
Foto: Karin Alfredsson
Nästa onsdag, den 17 februari 18.30, får Huvudbiblioteket besök av författaren Sara Kadefors. Biljetterna släpps idag klockan 10.00. 2009 kom Sara Kadefors andra vuxenroman Borta bäst. Romanen handlar om Sylvia som bor i sin bil som står parkerad utanför Ikea. Varje morgon lämnar hon bilen, klädd i eleganta kläder, för att dricka gratiskaffe och äta upp andras rester. Vem är Sylvia? Rappt och roligt, men med ett stort allvar, skildras en havererad medelklasstillvaro. Även Kadefors förra bok, Fågelbovägen 32, skildrar en medelklassfamilj i kris. Där får läsaren möta Karin, en engagerad läkare, med man och två barn, som vid sidan av sitt vanliga arbete även är volontär på en mottagning för illegala flyktingar. Där träffar hon Katerina från Moldavien som är mycket sjuk och som uttnyttjas av den familj hon bor med.
måndag 8 februari 2010
Musiktips
torsdag 4 februari 2010
Rolig fakta
Nu har det kommit en ny bok av Johanna: Staden - så funkar den. På ett enkelt och roligt sätt och med många färgglada bilder förklaras det till exempel hur hissen och rulltrappan fungerar, hur ett trafikljus kan veta när det ska slå om från rött till grönt, hur lyktstolpen tänds och hur pengarna tar sig från bankomaten till din plånbok. Allt förklaras med väldigt tydliga bilder gjorda av Jonas Burman. På varje uppslag får man också lite "extrainformation" i form av "Visste du att..?". Visste du till exempel att den första rulltrappan är mer än 100 år gammal? Det var i London som den första rulltrappan kom år 1898. Till Sverige kom den första rulltrappan ungefär 30 år senare.
Det är mycket man inte visste att man ville veta som man nu vet med hjälp av den här fyndiga boken!
/Julia
onsdag 3 februari 2010
Böcker om människor utan inre liv
En av författarna som deltog var Johanna Lindbäck. Hon har skrivit tre ungdomsromaner som jag gillar: En liten chock, Min typ brorsa och Tänk om det där är jag.
Johanna berättade om en kommentar hon fått på sina böcker: "du är så bra på att skriva böcker om människor som inte har så mycket inre liv". Det kan ju låta som hemskt tråkiga böcker men det är det inte!
För hennes böcker är sådana som jag tycker om: de handlar om vanliga människor med vanliga problem. Det är inte någon som superknarkar, blir misshandlad och/eller lever i misär. Ändå är Johannas böcker gripande, roliga, sorgliga och tänkvärda.
I år kommer hennes fjärde bok: Saker som aldrig händer. Gissa om jag längtar efter den!
/Sofia
måndag 1 februari 2010
Den allra svåraste ovissheten: Är jag trädet som faller i skogen?