måndag 30 november 2009
Blogg blir Bok
/Julia
torsdag 26 november 2009
Ännu ett inlägg om Twilight
Idag fick vi in soundtracket till den första Twilight-filmen på Skogås bibliotek.
Skivan innehåller låtar från etablerade artister som Muse och Linkin Park, men även en del mindre kända band bidrar med låtar. Musiken går helt klart mer i moll än dur.
/Mattias J
onsdag 25 november 2009
Bokjury!
Här i Vårby kommer jag och min kollega E i dagarna gå ut till alla klass 5 och lämna spännande boklådor fullproppade med böcker som barnen själva tyckt verkat intressanta att läsa. Böckerna har jag och E delat in i olika kategorier där en kallas "livet". Det är böcker om det vardagliga livet, vänner, föräldrar, skola, killar. Det är böcker som är roliga, sorgliga och spännande.
I livet-höget hamnade bl.a. de här böckerna:
Alva blir storasyster av Pernilla Gesén. Böckerna om Alva är populära på biblioteket och jag vet att många kommer bli glada över att få öppna nyaste boken.
I boken genomgår Alva nästan de flesta känslostadier: hon blir glad över nya examensklänningen, svartsjuk på nyfödda lillebror, ledsen när kompisens kanin springer bort, orolig över mammas nya kompis som ska följa med till landet och arg på Alf, Alvas hund.
Jag förstår att många tycker om Alva-böckerna, de är underhållande och läsvänliga. Däremot måste jag säga att jag inte sympatiserar direkt med Alva... snarare med Alf.
Ännu mer hundar! Leslie Margolis bok Killar och hundar är en av alla "flytta till nytt hus, börja ny skola, mamma har en jobbig pojkvän, kommer jag få några vänner"-bok.
För att huvudpersonen Annabelle ska tycka att alla förändringar är bra "mutas" hon av mamman och pojkvännen genom att få en hund. Hon får även en bok om hur man uppfostrar hundar och märker ganska snart att många av dem reglerna kan man tillämpa på alla stökiga killar i skolan. Det jag gillar med den här boken är att den handlar om en tjej som vågar säga ifrån! Annabelle står upp för sig själv och vägrar bli retad.
Över till ett mer ledsamt liv. Leila flickan som inte fanns av Britt Engdal är baserad på en sann historia. Det handlar om Theresa som växer upp i Irak. Hon är kristen och bästa vännen i skolan, Nalin är kurd. Det gillas inte av föräldarna så för att kunna leka uppfinner de en tredje flicka - Leila. Ska flickorna leka hemma hos Theresa klär Nalin ut sig till den kristna Leila och ska de leka hos Nalin klär Theresa ut sig till den kurdiska Leila.
Ett ständigt hot är kriget som alla tror ska komma. Och det gör det. Vilket för Theresas familj innebär en flykt till ett land långt borta - Sverige.
Nu kommer en favorit! Joy och hockeykillarna av Helena Österlund är tredje boken om Joy och hennes härliga familj.
Här är det vinter, julkrubbepyssel i skolan, julkrubbejesus-stöld (vem undrar alla stjäl ett Jesusbarn?), det är kärleksdiktsskrivande till hockeykillarna som alla utom Joy är kära i. Men vem är egentligen Joy kär i? Och vem är hennes bästa kompis Otto kär i?
Tyvärr är det här sista boken om Joy. Synd för jag vill läsa mer!!
Ännu en tredje och sista bok, Finnes : Agnes, önskas : kille av Thomas Halling.
Agnes är kär i Adam. Men så frågar Felix chans och Agnes säger ja utan att tänka sig för. Förvecklingar som leder till osämja och ledsamhet. Bästa vännen Cilla har flyttat och verkar ha hittat en ny bästis. Hur ska det gå när Agnes kommer och ska hälsa på? Som tur är har Agnes hunden Wilma som tröst när allt känns besvärligt.
Thomas Halling är bra på att skriva om vardagsbekymmer och jag tycker han träffar i prick flera gånger. Det är inte alltid så lätt att vara en ung tjej.
/Sofia
tisdag 24 november 2009
Snart är det jul igen!
Här är Augustvinnarna!
Igår utsågs Augustprisvinnarna:
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick
Årets svenska skönlitterära bok:
De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson
/Sofia
måndag 23 november 2009
Lite mer New moon
Kl. 21.30 såg jag filmen och stämningen i salongen var väldigt speciell. Jag har aldrig varit med om att så många samtidigt utstrålat ett sådant förväntansfullt sorl. Lite skrik kom det från biobesökarna när Edward och Jacob visade sig, dock inte så mycket att det störde (jag föredrar tystnad på bio) utan det var mest gulligt.
New moon är en lyckad filmatisering av boken. Finurliga lösningar på händelser som jag var mycket tveksam till om de skulle klara av att fixa. Jag gillar rollbesättningen, särskilt av de elaka vampyrerna Volturi.
På Järfälla biblioteks blogg har Andreas skrivit om sin upplevelse av filmvisningen. Läs här.
/Sofia
torsdag 19 november 2009
Mystik i skog och stad
Skogens Systrar handlar om Tom, en helt vanlig kille vars föräldrar köper ett torp mitt ute i skogen. Tom, som är en storstadskille, är inte överfötjust i förändringen. Hans föräldrar är helt lyriska och tycker att det är underbart att de är helt ensamma i skogen. Tom däremot är väldigt uttråkad. Han längtar tillbaka till stan och vill känna asfalt under sina fötter, inte gräs och sten. Men så börjar det hända underliga saker. Mat försvinner från jordkällaren och när Tom badar i sjön försvinner hans kläder. Tom träffar de tre systrarna som bor i skogen. Han är först väldigt glad att han äntligen har några att göra saker med, men snart märker han att allt inte står rätt till. Det finns nämligen en fjärde syster, eller snarare fanns...
I Slumpens Bok får vi träffa Hanna, en ovanligt lång tolvåring med ovanliga problem. Hon bor med sin mamma i en lägenhet som de har hyrt möblerad och de stannar aldrig länge på samma ställe. Hannas mamma ser saker som inte finns, människor som tillhör Stjärnfolket. Hanna har precis börjat i den nya skolan när den brinner ner, och Hanna tror att det är hennes fel. När hon besöker Närmsta Butiken får hon tag i en bok, "Slumpens Bok", och ingenting blir sig likt. Boken är väldigt konstig, det går inte att läsa den från pärm till pärm, utan bara en mening eller två mitt i. Det underligaste av allt är dock att det verkar som att allt Hanna läser ur boken sker...
/Julia
onsdag 18 november 2009
Twilight och New moon
När biljetterna släpptes till filmen var det så stort intresse att SF:s server kraschade!
<--- så här ser filmaffischen till New moon ut.
Böckerna om Bella och Edward är fortfarande väldigt efterfrågade på biblioteken. Nu kan vi även glädja alla fans med att första filmen, Twilight, finns att hyra!
Besök bibliotekets katalog för att se var och om den finns inne.
/Sofia
Mer dinosaurier åt folket!
måndag 16 november 2009
Årets barnböcker 2009
Kom och titta på ett urval av 2009års barnboksutgivning och låna något du tycker om!
Utställningen är öppen mellan kl. 17-18.
Tam tiggarpojken av Jo Salmson, Siv sover vilse av Pija Lindenbaum och Kärleksmysteriet av Martin Widmark är tre populära barnböcker som givits ut under 2009.
torsdag 12 november 2009
Kobenta kaniner och gulliga monster
De smått vindögda och kobenta kaninerna Prick och Fläck är tillbaka i en ny fin bilderbok. Kaninerna ska skala potatis till kvällens middag, men kommer på att det går att göra andra roligare saker med potatisar än att äta dem. Trycka en egen tidning till exempel. Prick och Fläck börjar tillverka potatisstämplar. Det blir mönster och bokstäver i glada färger. När de ska laga middag finns nästan ingen potatis kvar. Förutom att man får lära sig hur man gör potatistryck, är bilderna den största behållningen i den här boken. De två kaninerna är så fulsöta att man blir alldeles varm i hjärtat. Författaren till Prick och Fläck-böckerna, Lotta Geffenblad, fick förresten Elsa Beskow-plaketten2009 som delas ut årligen av Svensk biblioteksförening.
Monsterbesök är den femte boken om lilla och Stora Monster. Lilla monster leker med Luddmonstret och Stora Monster får inte vara med.
Stora Monster måste göra allt ensam, fiska, äta matsäck och spela boll. Det är inte alls kul och hela tiden undrar han vad lilla monster gör. Till slut hamrar han länge på lilla monsters dörr och släpps in på nåder. Lilla monster och Luddmonstret tycker att han STÖR.
Hjärtknipande om små barns konflikter, men med ett lyckligt slut!
/Linn
tisdag 10 november 2009
måndag 9 november 2009
Författarbesök i Flemingsberg
fredag 6 november 2009
Vilka böcker om kärlek gillar du?
NU UNDRAR JAG: VAD HAR NI FÖR FAVORITBÖCKER PÅ TEMAT KÄRLEK?
På en hylla ovanför mitt skrivbord står nu ett gäng böcker jag har läst och tyckt om. Tre av dem är:
Sandor slash Ida av Sara Kadefors
Ida: den coola, snygga, beundrade storstadstjejen. Trött på sitt liv. Trött på att kallas bimbo och trött på att försöka leva upp till allas förväntningar och krav.
Sandor: ägnar sitt liv åt dansen och blir därför stämplad som bög och tönt. Mobbad och ensam. Trött på livet i den lilla hålan.
De här två motpolerna träffas på nätet och blir vänner. Kanske till och med kära?
Hon heter Beatrice av Bo R Holmberg
En stormande förälskelse som övergår i besatthet. Om att visa känslor och hantera (eller snarare inte klara) besvikelse.
Jaget i boken blir galet kär i vackra Beatrice. Han gör allt för att få hennes uppmärksamhet, prata med henne, vara med henne. Tills det hela gör över styr.
Hello Love av Charlotta Cedelöf
Var hittar man lycka? Var hittar man kärlek? Ska man söka sig bort för att tillslut förhoppningsvis hitta hem? Vad gör man när allt känns trist och tråkigt? Vad händer när man hånglar med sin bästa killkompis dagarna innan man åker till London? Och hur blir det i London när ens f.d. kille plötsligt dyker upp? Samt att man har en charmig italienare i rummet intill.
/Sofia
onsdag 4 november 2009
Blod, svett och tårar - om konsten att göra film
Om filmgruppen…
På Huset i Huddinge hade en killgrupp för några år sedan ett projekt att göra film. Många tyckte att det verkade kul och ur det föddes idén med en filmgrupp öppen för alla. Senada har varit med i stort sett ända från början medan Aykut kom med som statist i förra filmen de gjorde.
Övriga ungdomar i gruppen kommer från hela Huddinge och det är något som eftersträvas då det är ett sätt att få bort fördomar om varandra och om de olika delarna i Huddinge.
Arbetet med en film…
När gruppen startar ett filmprojekt samlar man alla som är intresserade av att vara med på ett informationsmöte. En del som kommer tror att det bara är att börja filma och droppar av när de inser att det är ett massivt förarbete med manus och planering. Eller som Senada säger: det är mycket ”blod, svett och tårar” från start till färdig film. Kvar blir ungefär 10 – 15 stycken som träffas 2 – 3 gånger/ vecka.
Ungdomarna delas in i arbetsgrupper där de diskuterar fram vad filmen ska handla om och skriver manus. Filmgruppens ledning brukar ha några teman på lager ifall inte ungdomarna kan enas eller komma på något. Temat ”livet efter studenten” tyckte alla var bra, filmen handlar om att inte ge upp samt att följa sin dröm.
I Livet efter studenten finns även temat homosexualitet med. Huvudpersonen Omar blir kompis med en kille som visar sig vara homosexuell. Här vill filmgruppen visa på att homosexuella är som vilka andra människor som helst.
Alla filmer gruppen arbetat med har haft ett tema, tidigare har det varit t.ex. kulturkrockar. De vill ta upp ämnen som de tycker är aktuella och angelägna.
Vid filminspelningen följer gruppen oftast inte manus till punkt och pricka. Senada och Aykut menar att vid inspelningen av ”Livet efter studenten” blev ungefär 90 % improviserat på plats.
Filmen tog ca 1 år att göra från första träffen till premiären. Det praktiska filmandet tog 2 – 3 månader och ungefär 2 månader lades ner på redigering.
Roligast under arbetet med ”Livet efter studenten”…
Här är Aykut och Senada eniga: absolut roligast är att träffa nya människor!
En annan sak de tyckte var kul att se var hur en del som i början verkade oseriösa utvecklades och klarade arbetet jättebra.
Att börja leda en ny filmgrupp tycker Aykut och Senada är lite som att börja i en ny klass, man ska lära sig hur alla fungerar för att kunna leda dem. Bland det svåraste är att få deltagarna att koncentrera sig och fokusera på arbetet. Sen lär man sig tåla stress väldigt bra.
Reaktioner på ”Livet efter studenten”…
Många tycker filmen är bra men Aykut och Senada tror att det till viss del kan bero på att de som sett filmen känner igen miljön samt skådespelarna. Båda två är stolta över filmen. Den har nu visats två gånger i Vårby och kommer eventuellt också att visas på Huset.
När de själva ser filmen tycker de att det roligaste är att tänka på hur scenerna kom till. De skrattar snarare åt sådant de förknippar med inspelningen än själva skämtet i filmen.
Framtiden, skulle ni vilja arbeta med film…
Aykut går idag programmet Media, film och Tv på gymnasiet. Han skulle kunna tänka sig att arbeta som t.ex. producent. Dock planerar han ett sabbatsår efter gymnasiet för att arbeta och fundera på vad han vill göra. Senada tog studenten i våras från programmet Samhälle, Tv och film. Hon skulle också kunna tänka sig att arbeta som producent eller kanske regissör. Det är kul att bestämma!
Vad gillar ni för slags filmer…
Både Aykut och Senada gillar i stort sett alla filmer. Aykut är dock särskilt intresserad av gripande, verkliga filmer samt gillar komedier av ”Jim Carey”-typen med absurda skämt. Senada tycker om allt från klassiker till nya filmer. Hon tycker mycket om animerade filmer skapade av Disney eller Pixar.
Filmtips från Aykut och Senada…
Jag bad att få var sitt filmtips från Aykut och Senada men det blev några fler:
Aykut: Min vänstra fot, Once were warriors och Blood and bone.
Senada: Upp och Orphan.
Två filmer de inte tycker att man behöver se är Jarhead och G.I. Joe….
Tack Aykut och Senada för att ni ville vara med i en intervju!
/Sofia
tisdag 3 november 2009
Höstmusik
Erik Hassle vet jag inte så mycket om mer än att han också hörs på radio med låtar som Hurtful och Don't bring flowers after I'm dead. Plus att killen har en skojig frisyr.
Whitney is back!
...Moby också
Finns att låna på Huvudbiblioteket!
/Linn
måndag 2 november 2009
Den här vill jag se
Det här är något så roligt som en filmatisering av Maurice Sendaks klassiska bilderbok "Till vildingarnas land".
Manuset har författaren Dave Eggers skrivit tillamamns med Spike Jonze.
Filmen har premiär 27/11. Den som vill kan ladda upp inför filmen med att låna bilderboken!
/Mattias J